16.02.2012 г.

Потребителите искат да участват в преговорите на банките


Асоциация Активни потребители настоява в работната група между представители на банките и Министерство на финансите да участват и представители на потребителите и потребителските организации. Решението да се създаде такава работна група беше взето вчера след среща на министър-председателя с търговските банки.
Според Активни потребители демокрацията изисква допитване до потребителите, прозрачност и баланс на интересите, гласи становището на асоциацията. Участието в работната група на всички заинтересовани страни ще намали риска министерството на финансите да се огъне под натиска на банките, които се противопоставят на предложените мерки основно чрез размахване на старото плашило – стабилността на системата. Според Активни потребители не трябва да се допуска преговори да се водят на тъмно, без гласът на потребителите изобщо да бъде чут.
Предложенията на министър Дянков са - да се промени формулировката на „референтен лихвен процент, да се ограничи своеволното формиране на такси и да се регулират кредитите под 400 лева. Представителите на търговските банки реагираха като само за два работни дни се срещнаха и с президента, и с министър-председателя. Започнаха и коментари как лихвите не могат да се регулират и да се администрират, въпреки че подобни предложения няма.
Според Активни потребители предложенията на финансовия министър са в полза на конкуренцията и възстановяват справедливостта за потребителите. Законът сега позволява банките свободно и едностранно да променят условията по кредитите във времето. Заради използваната формулировка за референтен лихвен процент в момента, клиентите не могат да прогнозират как ще се променя лихвата им, нито да съпоставят офертите на банките, когато теглят кредит. Ако са недоволни, почти невъзможно е и да рефинансират кредита си от друга банка при по-изгодни условия, защото се сблъскват с поредица от пречки и такси – „а разглеждане на документи, за оценка на имот, за усвояване, за управление на кредита или за предсрочно погасяване. Това прави смяната на банката скъпо и непосилно.
Според Активни потребители така се ограничава конкуренцията, а оттам стават възможни и всички злини за потребителите, заложени в техните договори. Асоциацията подкрепя предложенията на министъра на финансите, намира ги за правилни и за потребителите, и за банковата система, и очаква в дългосрочен план те да повлияят позитивно и на формирането на лихвите – чрез засилена банкова конкуренция, не чрез администриране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар