21.02.2012 г.

Нацисти в Космоса – финландският филм стана хит в алтернативната селекция на Берлинале


 Финландски научнофантастичен филм за нацистите, които завладяват Земята от космоса, стана хит на Берлинале, съобщи Би Би Си.
Филмът, който е извън конкурсната програма, беше излъчен в паралелната секция "Панорама". Сюжетът му е за група нацисти, които успяват в края на Втората световна война да избягат на Луната. Те планират нова атака. Действието се развива през 2018 г., когато нацистки войник се сблъсква с американски астронавт.
Във фарса е добавен и американски президент, който прилича на бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин, както и морски крайцер, наречен "Джордж Буш".
Успехът на филма беше приет като признак, че германците вече са се примирили с нацисткото си минало. Местните кинокритици обаче все още са по-предпазливи.
"Това още е деликатна тема тук и човек трябва да е много внимателен в подхода - каза Кърстин Сопке от Асошиейтед прес. - Включването и на толкова много сатира за САЩ, когато има кандидат-президентска кампания, насочва вниманието и към нашето време."
Режисьорът на филма Тимо Вуоренсола обаче го описва като "глупава шега". По-голямата част от необходимото за филма финансиране е получено с призив в интернет до феновете, отбелязва БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар