20.02.2012 г.

Земеделците задължително да имат застраховки обсъждат в агроминистерството


Земеделците да бъдат задължени да застраховат продукцията си, искат от агроминистерството. Предложението идва след наводнението в с. Бисер, което отново повдигна въпроса за превантивните мерки срещу бедствия. Предвижда се стопаните да плащат минимални суми, за да е по джоба им застраховката - например 0.50 лв. на дка. Изискването ще е задължително за всички, които имат право на финансово подпомагане.
"Площите в България, които подлежат на подпомагане, са около 30 млн. декара. Ако тази площ бъде застрахована с 50 ст. на декар, ще имаме фонд от 15 млн. лв.", коментира пред "Дарик" агроминистърът Мирослав Найденов. Той посочи, че е възложил на експерти да подготвят такава схема още преди наводнението, което унищожи реколтата, а над 100 селскостопански животни бяха удавени. По думите на Найденов държавата е длъжна да помогне финансово на фермерите в този случай, дори и да не са застраховани, защото причината за бедствието е скъсана стена на язовир, а не природно явление.
Още през 2010 г. земеделският министър повдигна темата за задължителните застраховки на земеделската продукция, но законодателни промени така и не последваха. Сред най-обсъжданите мерки за защита на населението при природни бедствия са т.нар. катастрофични пулове. В тях се трупат пари, които се изплащат на пострадалите след наводнения, земетресения и др. Такива пулове работят в Турция и Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар