15.02.2012 г.

Мюфтийството в Хасково иска да му дадат Ески джамия


Хасковското мюфтийство твърди, че собственик на джамията в Стара Загора, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект. С документ за собственост от началото на миналия век мюфтийството оспорва в съда акта за държавна собственост, издаден преди три години от Областната управа в Стара Загора.
Първоначално мюфтийството в Хасково е завело гражданско дело за Ески джамия срещу държавата, в Районния съд в Стара Загора, съобщи зам.-председателят му Генчо Атанасов.
Тъй като цената на иска е по-голяма от тази, която е в границите на компетентност на първоинстанционния съд, делото е изпратено по подсъдност в Окръжния съд в Стара Загора.
Само проектът по реставрацията на Ески джамия и превръщането й в музей на религиите по оперативна програма Регионално развитие е 2 милиона и 400 хил. лв. Очакваше се скоро държавата да прехвърли собствеността върху нея на Община Стара Загора. Открити дефекти при ремонта и наложителното им отстраняване от фирмата изпълнител засега бави тази процедура.
Никой под липите не се наема да прогнозира дали съдебният процес образуван по иска на мюфтийството в Хасково може да стопира тази сделка.
В хода на делото вероятно ще бъде назначена експертиза, която да докаже автентичен ли е документът за собственост от миналия век, с който мюфтийството доказва претенциите си в съда.
Ески Джамия е култов комплекс, който включва паметници от няколко епохи. На святото място е строена християнска църква, а по-късно и мюсюлманския храм.
Ески джамия е единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Още през 1927 година тя е обявена за старинен паметник според тогава действащия Закон за старините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар