2.02.2012 г.

„Медийни системи” затвори завода в Стара Загора, мести се в столицата


Стара Загора е най-добрия български град за бизнес, според Дарик, но най-технологичната фирма в града на липите бяга! Това поставя под въпрос смисъла за шума около подобни медийни кампании.
Производителят на CD и DVD дискове „Медийни системи” затвори завода си в Стара Загора и изцяло премести производството си в София. Новата база на компанията се намира на 7-и километър на бул. Цариградско щосе в столицата и е собственост на един от акционерите в компанията - Кристъл медия.
Капацитетът на завода в София ще бъде 12 млн. CD и DVD месечно. За сравнение - този в Стара Загора е произвеждал до 5 млн. диска. Всички 50 специалисти, които досега работеха в старозагорския завод от откриването му през 2002 г., са били освободени. В софийската база дейността ще бъде поверена на други 35 души.
Смятаме, че с промяната ще можем да сме по-ефективни. Новата база е два пъти по-голяма и освен това ще можем да вършим същата работа с по-малко хора, коментира пред Капитал Daily инж. Димитър Георгиев, изпълнителен директор и акционер в Медийни системи.
Около 80% от продукцията на Медийни системи е предназначена за външния пазар и едва 20% - за вътрешния. През последните години предприятието е получавало най-големи поръчки от Англия - от вестниците Дейли мирър, Дейли телеграф, Дейли мейл, както и от големи английски фирми. Дисковете, произведени от старозагорското дружество, са търсени в Германия, Италия, Испания, Франция, Холандия и Чехия.
През последните години успяхме да запазим клиентите си, но обемите на производство през 2011 г. бяха близо два пъти по-малки от 2010 г. - една от най-успешните за дружеството, обясни инж. Георгиев. Той допълни, че целта на предприятието е през 2012 г. да утрои производството си от миналата година.
Последните публикувани данни от дружеството, което е публична компания, показват, че към шестмесечието на миналата година продажбите се понижават до 2.9 млн. лв. спрямо 5 млн. лв., постъпили през 2010 г. Финансовият резултат се понижава до загуба от 103 хил. лв. спрямо отчетената в средата на 2010 г. печалба от 342 хил. лв. Компанията е изправена пред проблема да преодолее свиващия се пазар на дискове в последната година.
Последната сделка с акциите на Медийни системи е от средата на септември миналата година, когато 20 ценни книжа бяха прехвърлени на цена 0,72 лв. за брой.
От октомври 2010 г. основен акционер в компанията е Драгомир Ганев, като той държи 48% чрез Кристъл медия ЕООД. Другият основен акционер е инж. Димитър Георгиев, който притежава общо 34% чрез A-Дизайн ЕООД.
Медийни системи беше част от групата на Северкооп гъмза холдинг, но холдинговата компания продаде участието си през 2009 г. Причината за взетото решение бяха влошаващите се финансови резултати на Медийни системи, произтичащи от бързо изменящите се условия на външните пазари, свиване на продажбите и рязко намаляване на продажните цени на CD и DVD, съпроводено с увеличаващите се разходи за тяхното производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар