3.02.2012 г.

Две нови книги от колекцията на Удхаус


Две истории от колекцията на Удхаус вече са на разположение на българския читател в книгата "Капан за ергени". Забавлението е гарантирано!

Клуб „Анонимни ергени”

Филмовият магнат Айвър Луелин и верният му адвокат Ефраим Траут достигат до зашеметяваща идея! Да създадат клуб за ергени! Не просто клуб, в който се събират да пийват отбрани питиета, да поиграят карти и да споделят безценни мисли, а клуб на анонимните ергени.
Група от сериозни мъже, които страдат от остра фобия от брака, си поставят висшата цел да предпазят невинни и лековерни младежи от попадане в порочната клопка на женитбата. Но те не просто помагат на хора, които имат крещяща нужда от подкрепата им (като Айвър Луелин, който е сключил серия от бракове с привлекателни старлетки, а след това е отделил солидни суми за издръжка на вече бившите си съпруги), но се опитват да предпазят и млади мъже, които доброволно искат да се впуснат в тъмните дебри на брака (като не съвсем начинащия Джо).
Траут, един от ветераните в клуба, пристига в Лондон, за да е сигурен, че Луелин не е встъпил в свещен брачен съюз отново. Но с изненада открива, че Джо е безнадеждно влюбен. И докато е натоварен с почти непосилната мисия да държи Луелин далеч от жени, на които случайно би могъл да предложи брак, Траут полага неимоверни усилия да убеди Джо в предимствата на ергенството. Ако не става с думи прости, той е склонен да използва груба сила.
Тези трима мъже се замесват в безумни и комични ситуации, а като прибавим и всики жени, които неуморно пърхат около тях, положението става заплетено.
Пари, алчност, романтика, блясък, дори частни детективи са замесени изключително успешно в тази комедия. В крайна сметка е необходима само една здравословна доза чиста, неподправена любов, за да бъдат всички доволни.

Голямото накисване

Това, че не е зъболекар, се оказва изключителен късмет за Джери Уест. Ако беше, не би имал шанса да срещне прекрасната Джейн, в която мигновено се влюбва. Като пропуска факта, че вече е сгоден за неустоимо красивата Вира Ъпшоу.
Многобройни са случаите, в които безумно влюбеният младеж, който е боготворил любимата от разстояние, изведнъж получава възможност за близка среща с обожествения обект и тутакси преживява дълбоко разочарование. При Джери нещата не стоят по този начин. Близката среща с обекта на новопоявилите се чувства не само го развълнува, а направо го запраща в екстаз, когато научава, че прелестната Джейн е почитателка на неговите карикатури.
Но скоро Джери е отрезвен от властното присъствие на Вира, както и от нейното настояване да се изправи срещу собствения си вуйчо – преуспелия лондонски адвокат Уилоуби Скроуп, за да освободи наследството си от неговото попечителство. Съюзник на младия мъж е другият му вуйчо Криспин, който по стечение на обстоятелствата е собственик на голямо имение в провинцията с недостатъчно средства за поддръжка или древна купчина тухли, както често я нарича самият той. Но адвокат Скроуп е непреклонен, той съзира златотърсачката в лицето на госпожица Ъпшоу и почти няма сила на света, която да го убеди, че тя питае чиста и непорочна любов към племенника му.
Мизерното имение на Криспин Скроуп е посетено от виден американски адвокат, който се надява, че отвеждайки сестра си – отявлена клептоманка, в затънтената английска провинция, ще я опази от неконтролируемото й желание да свива непотребни вещи от универсални магазини.
Когато ценната миниатюра „Момичето в синьо”, с която Уилоуби Скроуп наскоро се е сдобил, изчезва, а всички споменти до тук лица се озовават в имението, настава пълна каша от любовни трепети, аматьорски разследвания, търсене на съкровища, дребни далавери и едри недоразумения.

Сър Пелъм Гренвил Удхаус е роден през 1881 г.  Получава рицарско звание малко преди смъртта си през 1975 г. Той е признат за най-добрия английски автор-хуморист на XX вeк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар