3.02.2012 г.

Кино до ресторанта, това не е холивудска боза


Новите комсомолци обещават още некомерсиални филми

Шест филма - за три лева
Малкият салон на едновремешното старозагорско кино „Комсомол” беше нещо като софийското филмотечно кино „Дружба”, сега „Одеон”. В него се прожектираха специално подбрани, награждавани заглавия, на световни майстори на киното. След изригването на демокрацията три фирми се опитваха да поддържат залата по основното й предназначения, но… фалираха. Сега отново с това дело са се заели младежите от „Различния поглед”. Те се надяват да осигуряват периодично некомерсиални, но класни филми. Вече имали предварителни уговорки с организаторите на фестивалите „Златен кукер”, Филмини”, „София Филм Фест” и др.
Първият опит бе представянето на специална селекция от балчишкия фестивал „При двореца” от миналата 2010 година бе на 2 февруари. В студения салон до ресторанта CYRO mania прожекцията на шестте късометражни филма бе представена от „младият комсомолец” Петър Йорданов – Мозъка.
„Приветствам ви в този хладен и неуютен салон за да ви представя филмите от фестивала в Балчик. Да си призная, и аз не съм ги гледал. Както всички филми и при тях се показват основните теми – секс и насилие, както и любовта и във всички разновидности. Хубаво е, че е студено, защото в моловете, сещате се, зрителите лесно могат да заспят. За вас няма подобен риск. Това са наградени филми, които обаче не са комерсиални. Някои от тях са странни, други забавни. Надявам се, нашата киноидея да не фалира, така както се случи с другите организатори, които искаха през годините да показват и филми извън холивудските продукции” – с тези думи на Мозъка прожекцията бе открита.
Както в стари времена, първо бе кинопрегледа, който агитираше хората да участват в протестите срещу търговското споразумение АСТА, с което определени корпорации извън правителствата искат да цензурират обмена на информация в интернет. В залата имаше достатъчно зрители, дори повече отколкото за една прожекция в салон на мола. И това без почти никаква реклама. Основно обявата за прожекциите е била в интернет мрежата. Повечето от зрителите бяха в комсомолска възраст. Е имаше и двама от по-старите комсомолци – аз и артистът от старозагорския драматичен театър Христофор Недков. Билетчето беше три лева, за представителите на медиите без пари, но журналистите отсъстваха. Вярно, аз можех да покажа служебната си карта, но си платих, защото тази кауза на младите трябва да бъде подкрепена и финансово. Дано успеят да продължат прожекциите, защото мнозинството от хората забравиха, че има филми, които са различни от традиционната холивудска боза…
Димитър СЛАВОВ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар