7.02.2012 г.

„Животът е другаде” на Кундера в книжарниците от 13 февруари


С една от първите творби на Милан Кундера може да се запознаем от 13 февруари. "Животът е другаде" е смела епопея на юношеството, творба, която развенчава сакрални ценности със сурова ирония.
Преводът е на Анджелина Пенчева. Романът е удивителен портрет на един млад поет – колкото деликатен, толкова и безмилостен. Опознаваме Яромил през неговите житейски роли: син, обожаван от властната си майка, любовник на две колоритни жени, комунист, обвързал амбициите си с марксизма, но преди всичко артист, „избран“ да създава поезия. Това е роман за човека, който се проваля в осъществяването на проекта, наречен живот; крие се в копнежа по непостижимия рай и в крайна сметка, е способен на чудовищни дела заради непроницаемите си илюзии.
Милан Кундера е ярко име в световната литература, роден е в Чехословакия на 1 април 1929 г., а през 1975 г. емигрира във Франция. Романите му се отличават с полифоничната си структура, със самобитна ирония и фантазия. При първото си издание във Франция през 1973 г. „Животът е другаде“ получава наградата „Медиси“ за чуждестранен роман. Това е дванадесетата поред книга на Кундера, която излиза у нас.
Според "Тайм" книгата е "Дяволита, безпощадна сатира за революционния романтизъм… Забавен литературен пасквил, може би един от най-забавните, откакто Ивлин Уо „видя сметката“ на Дикенс в „Шепа прах“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар