28.02.2012 г.

Скандалите на „Евровизия” не са само български патент


Политиката често влияе на конкурса

"Евровизия 2012" се превръща в политикум, пише в коментар за предстоящия песенен конкурс в Баку "Дойче веле".
Армения заплашва с бойкот, в Беларус говорят за манипулации, а украинската кандидатка слуша расистки обиди. Конкурсът е през май в столицата на Азербайджан. Какво ли ще се случи до тогава?
Невероятно, но факт: в бившата съветска република Украйна една партия настоява избраната певица да не представлява страната на "Евровизия" в Баку - заради цвета на кожата
ѝ. Редица видни украинци реагираха с възмущение на расистките хули по адрес на спечелилата националния конкурс. 32-годишната Гайтана е дъщеря на украинка и конгоанец. "Заради нейната тъмна кожа Украйна ще бъде асоциирана с Африка", заяви Юрий Сиротюк от партията "Свобода".
Зад Гайтана обаче застанаха певицата Руслана, която спечели конкурса "Евровизия" през 2004, както и световният шампион по бокс и опозиционен политик Виталий Кличко. Последният заплаши, че ще преустанови сътрудничеството си със "Свобода", ако Сиротюк не си върне думите назад.
Докато разправията в Украйна продължава, в съседен Беларус песенният конкурс се превърна в държавно дело. При излъчваната на живо телевизионна програма за определяне на националния представител в Баку, начело беше рок групата "Лайтсаунд". Но след това изведнъж се оказа, че начело е стоящата близо до правителството певица Альона Ланская. "Чиста измама", казват експертите в Минск.
Но ето, че след като в интернет форумите зачестиха обвиненията в манипулации, извършени от властта, президентът Лукашенко лично се намеси в конфликта. Възникнала била една "неприятна ситуация", заяви изненадващо апострофираният като "последния диктатор на Европа" Лукашенко.
Той оповести, че министърът на културата и още няколко държавни служители щели да бъдат наказани за станалото, както и че "Лайтсаунд" ще представляват Беларус в Баку.
В Армения не е сигурно дали страната изобщо ще изпрати свой представител. Редица хора на изкуството настояват за бойкот на конкурса във вражеския съседен Азербайджан.
Поводът е убийството наскоро на един арменски граничар. "Ние не желаем да гостуваме в една страна, в която ненавистта към арменците е държавна политика", се казва в декларация на голяма група артисти.
Международната сцена е важна за арменските изпълнители; нека напомним, че във вените на артисти като Азнавур и Шер тече и арменска кръв.
След кървавата война за областта Нагорни Карабах, между Армения и Азербайджан е в сила едно нестабилно примирие. Богатият на петрол и газ Азербайджан не спира да заплашва, че ще си върне със сила Нагорни Карабах.
Политизирането на конкурса "Евровизия" не е нищо ново. През 2009 г. Грузия неуспешно се опита да се представи в Москва с една критична песен срещу Владимир Путин.
Предстоящият конкурс в Баку обаче е особено оспорван. Правозащитници обвиняват президента Илхам Алиев, че управлява като истински самодържец и че в Азербайджан свободата на словото е задушена. Изпълнителите Ел и Ники, спечелили конкурса миналата година, не мислят така. Те с нетърпение очакват гостите през май.
Финалът на българския конкурс, който ще определи нашия участник, е на 29 февруари.
Гости в шоуто ще бъдат Васил Найденов, Владимир Ампов-Графа, Нели Рангелова, Елица Тодорова и Стоян Янкулов , Група "Те", Иван Иванов, Балет "Дива", Ангун от Франция, Иви Адаму от Кипър, Кърт Калея от Малта и Солуна Самей от Дания.
Концертът в Зала 1 на НДК и ще се предава на живо по БНТ 1, БНТ Свят и БГ РАДИО от 20:30 ч. Вотът на Академията и зрителите ще определи българската песен, която ще се състезава във втория полуфинал на 24 май в Баку.

Няма коментари:

Публикуване на коментар