24.02.2012 г.

Дузина уважиха премиерата на филма на Анджелина Джоли за Босна


Само 12 зрители присъстваха в Белград на премиерата на филма на Анджелина Джоли "В страната на кръв и мед" в четвъртък вечерта. В лентата се разказва за насилието над жени по време на босненския конфликт, предаде агенция Франс прес. Филмът бе приет като пристрастен от сръбските коментатори.
Противно на информациите в международния печат, "В страната на кръв и мед" не бе забранен в Сърбия, но привлече само малцина любопитни. Филмът разказва за любовната история на мюсюлманка и сърбин, които се оказват във враждуващите лагери след избухването на конфликта.
Представен преди седмица в Сараево пред 5000 зрители, събрали се в спортна зала, в присъствието на Джоли и Брад Пит и посрещнат с овации, филмът предизвика минимален интерес сред сръбската публика. Според сръбското издание "Мондо" някои от 12-те зрители
напуснали кинозалата преди края на филма. Възрастен мъж, останал до края на филма, се ограничи да каже, че той "най-добре знае какво е ставало там".
По-младите зрители казват, че е срамно, че само 12 души са дошли на първата прожекция в Белград, а тези, които напуснаха залата, казват, че е срамно, че филмът изобщо е заснет. Пенсионирана икономистка, излязла последна от залата, заяви: "Очаквах повече едностранчивост. Трябва да разберем, че ние сме "лошите" така, както за мене гермаците винаги са били "лошите".
 Мисля, че сръбски режисьори трябва да се занимаят с това и да снимат филм на тази тема". Мирко Беокович от филмовата Академия в Белград заяви в сръбския печат, че "филмът е пристрастен, защото показва босненските мюсюлмани като цивилизовани хора, а сърбите - като свирепи селяни".
Анджелина Джоли засне филма, неин режисьорски дебют, през 2010 г. с актьори от страните от бивша Югославия. Филмът бе приветстван от асоциациите на мюсюлманските жертви в босненския конфликт, но осъден като "антисръбски" от сръбските асоциации. Във войната в Босна загинаха около 100 000 души и по данни на местните асоциации, около 20 000 жени, повечето мюсюлманки, са станали жертви на сексуално насилие по време на конфликта. След излизането му по кината в САЩ през декември, "В страната на кръв и мед" излиза в цяла Европа до началото на март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар