29.05.2015 г.

Планират нов гробищен парк край Богомилово

Дни преди Черешова Задушница Община Стара Загора обяви, че ще прави нов гробищен парк в землището на Богомилово. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Сега действащият, недалеч от Хрищени, повече няма накъде да расте. Общата му площ надхвърля 700 дка, а подходящите за отчуждаване терени в района свършиха. Стара Загора е изправена пред реалната опасност да остане без никакви места за погребения, признава Живко Тодоров.
По тази причина в момента се работи по проект за нов гробищен парк върху общинска земя в района на Богомилово. Първоначалната му площ ще бъде около 200 дка, добави кметът.
Той допуска, че решението може да предизвика напрежение сред хората в селото и затова в аванс успокои, че гробището няма да бъде разположено на плодородна земя и няма да попречи по никакъв начин на живота на местните. 
Преди месеци общинските съветници приеха откриване на  процедура за изграждане на Крематориум на територията на Община Стара Загора. В своето изложение местният старейшина Тихомир Томов подчерта, че  в Стара Загора средно годишно се извършват 2000 погребения, поне за половината от които е необходимо ново гробно място. Това предполага непрекъснато завземане на територията на гробищния парк с 6 дка на година.Всяка година Общинския съвет гласува за увеличаването площта на гробищния парк , отнемайки даже и частни парцели , което води до сериозни съдебни спорове .
Той уточни, че изграждането на подобно съоръжение не е лесна работа и ще отнеме поне 20 месеца. Необходимо ще е промяна в устройствения план, проучвания за ОВОС, търсене на фирма от Европа, която да има лиценз за тази дейност,както и финансиране на проекта. Информацията, която идва от Варна показва, че там вече е гласувано предложение за изграждането на крематориум от германска фирма с капацитет 6000 погребения годишно , и че средствата от близо 3 милиона евро са осигурени от инвеститора. 
Задушница
Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 10 юни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата  усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра - и ще се моли за тях до свършека на света.
На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа. 
На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости. Задушницата се нарича в България "Черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Няма коментари:

Публикуване на коментар