12.05.2015 г.

Лъвчето Багаин е символ на Европейското първенство по Ушу

Багаин ще се казва лъвчето, което е талисман на Европейското първенство по Ушу през 2015 г. Кръстник е Инициативният комитет за провеждане на събитието, съобщи председателят му Маноил Манев, който е и член на Изпълнителния съвет на Европейската федерация по Ушу. „Багаин е стара българска дума за звание, която означава според специалистите – външен болярин на българската държава. Човекът е влизал в роля на външен министър, когато се е налагало“, сподели откъде идва наименованието на лъвчето-талисман Манев. Той припомни и  мотото на шампионата „най-древният боен спорт, в най-древния град“, което също било взето под вниманието при избора на име. 
Около месец, старозагорци и фенове на бойните изкуства, даваха различни идеи в социалната мрежа, за да бъде избрано подходящо име на лъвския тотем, обясниха организаторите. Едно от най-спряганите имена до днес бе Зарко, но тъй като е разпознавамо само за заралиите и разбиращите български език, има опасност талисманът да бъде възприет повече като плюшена играчка, отколкото като символ на състезанието. С тези мотиви от Инициативния комитет за събитието решили да се спрат на старобългарската титла, тъй като и при официалното откриване на събитието, на 17 май, от 21.00 часа, на Античния форум, умения ще покажат членовете на прабългарската школа „Багатур“.
В срещата с медиите, по повод предстоящото откриване на Европейския шампионат по Ушу, взеха участие и някои от първите пристигнали в Стара Загора състезатели –  украинските отбори по Ушу и Винг Чун. По покана и с помощта на кмета Живко Тодоров участниците от град Мариопул са пристигнали по-рано, за да могат да се настроят за състезание, предвид напрегнатата обстановка в родината им. Руслан Осанов - президент на Марионополската федерация по Ушу и Виталий Болдирев - заслужен треньор на Украйна, представиха четирима от успешните украински състезатели по бойни спортове.
Бългapcĸият нaциoнaлeн oтбop щe ce пpeдcтaви c нaд 60 дyши, ĸaтo 22 oт тяx ca oт гpaдa-дoмaĸин. Двама старозагорци ще са в съдийския състав по време на бойната надпревара – Магдален Симеонов и Георги Димов, подчерта Маноил Манев.
Зpитeлитe щe имaт възмoжнocттa дa нaблюдaвaт дeмoнcтpaциитe нa бoйнитe тexниĸи oт cвeтoвнa вeличинa нa 10-тe нaй-дoбpи в cвeтa cъcтeзaтeли пo yшy oт Kитaй, ĸaĸтo и нa нaй-гoлeмитe мaйcтopи пo винг чyн.
Cпopтният фopyм пo изтoчни бoйни изĸycтвa щe бъдe пpeдшecтвaн oт пъpвия Eвpoпeйcĸи шaмпиoнaт пo винг чyн, ĸoeтo щe ce пpoвeдe oт 13 дo 16 мaй.

На официалното откриване на европейското състезание са поканени министърът на спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова, делегати и гости. На церемонията ще присъства и Ю Дзай Дзин, вицепрезидент на МОК, като повод за 3-дневното му посещение в Стара Загора е и 30-годишнината на Ушу в Европа, която ще се чества под липите.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар