20.05.2015 г.

„Бага-Тур” излиза и на оперна сцена

След като участваха в масовката при откриването на Европейското първенство по Ушу на 17-и, „Прабългарите” от "Бага-Тур" на Райчо Гънчев ще участват в три батални сцени на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди, чиито премиери са на 22  и 25 май в Държавна опера - Стара Загора.
С пълна сила текат репетициите за премиерните спектакли на Операта, с която ще бъде отбелязана 90-тата годишнина от създаването й.
В постановката ще има няколко дебюта - на Георги Динев като режисьор на оперно заглавие, на Борис Тасков – като Манрико, на Гергана Русекова – като Азучена. На диригентския пулт ще бъде главният диригент на Софийска филхармония маестро Мартин Пантелеев, който от седмица работи с оркестъра на Държавна опера - Стара Загора. Това е и неговата първа изява в оперно заглавие в града на липите. Иван Кабамитов ще видим в ролята на Граф ди Луна, в която последно се е изявявал през 2010 г. Може би „най-постоянната“ величина в спектакъла е Александър Марулев като Ферандо – във всички последни постановки на Старозагорската опера, каза директорът Огнян Драганов.
За първи път тази красива и въздействаща като музика, глас и драматургия опера е поставена през 1927 г.  в Стара Загора, заради това е избрана и за отбелязването на 90-годишнината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар