5.05.2015 г.

Станимир Трифонов е шеф на журито на „Златната липа“ 2015

Международно жури, съставено от утвърдени режисьори, кинооператори и актьори, ще оценява филмите от конкурсната програма на фестивала „Златната липа“ 2015, който ще бъде официално открит на 30 май в Стара Загора.
Председател на журито ще бъде българският режисьор Станимир Трифонов, известен с работата си върху българския сериал „На границата“ по разкази на Йордан Йовков, излъчен по БНТ1 в края на миналата година. Името на Станимир Трифонов нашумя с режисурата на сериала „Хайка за вълци“ (2000), както и на филмите „Изпепеляване“ (2004), „Стъклената река“ (2010) и много документални филми. През 2003 година Станимир Трифонов става доцент по филмова и телевизионна режисура, а от 2008 е професор. Преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” и Нов Български Университет.
Достойнствата на 12-те филма от конкурсната програма на „Златната липа“ 2015 ще бъдат оценявани още от Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/, които ще бъдат членове на журито.
Филмът на председателя на журито Станимир Трифонов – „Изпепеляване“, ще бъде прожектиран безплатно за любителите на седмото изкуство, като част от съпътстващата програма на фестивала. Прожекцията е насрочена за 26 май от 18 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.
„Изпепеляване“ е създаден по действителен случай, описан от покойния вече русенски интелектуалец Йордан де Мео. В центъра на сюжета е любовен триъгълник между двама мъже и една жена, всеки от които преживява своята лична драма. Един италианец, женен за българка, пристига в България непосредствено след Втората световна война. Като чужденец, по повелята на комунистическия лов на вещици, най-естествено попада в мрежите на Държавна сигурност и по-специално в ръцете на майор от ДС, натоварен със задачата да го пречупи. Красивата и аристократична Калина (Параскева Джукелова) се омъжва за италианския лекар Енрико (Стефан Вълдобрев). Любовта и щастието им обаче са обречени заради животинските инстинкти на служителя от Държавна сигурност Методи Стоев (Калин Донков). Любов и необяснима страст, дебнене, агресия и изнасилване, нечовешки мъчения в Белене, нежелана бременност и трагичен финал - всичко, през което минава животът на героите, всъщност е част от вече отминала, но безумна епоха. Във филма ще видим още обичаните актьори Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Цветана Манева, Васил Михайлов, Ернестина Шинова и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар