13.05.2015 г.

Днес откриват 68-то издание на фестивала в Кан

С бляскава церемония тази вечер се открива един от най-престижните кинофестивали в света - този в Кан. 68-ото издание стартира с филма на режисьорката Еманюел Берко „С високо вдигната глава". Една от главните роли се изпълнява от Катрин Деньов. След седмица и половина фестивалът ще завърши с друг френски филм - "Лед и небе" на Люк Жаке. Предизвикалият много дебати и противоречиви оценки филм „Дякон Левски“ на режисьора Максим Генчев ще представя българското кино на започващия днес 68-и международен филмов фестивал в Кан.
 Водещ на бляскавото събитие ще бъде френският актьор и музикант Ламбер Уилсън. 
 Тазгодишното жури ще бъде председателствано от американските режисьори и сценаристи братята Коен. Те са четирикратни носители на „Оскар” и имат награда „Златна палма” от 1991 година. 
 По повод 100-годишнината от рождението на Ингрид Бергман официалният плаката на кинофестивала е с именно нейния лик.
 Очаква се вниманието на публиката да привлекат филми като документалният "Ейми" на режисьора Асиф Кападиа. Той разказва историята на певицата Ейми Уайнхаус, която почина в апогея на славата си преди 4 години. Заснет е с помощта на нейните родители, които са предоставили кадри от детството на певицата.
 С интерес се очаква и премиерата на филма на Тод Хейнс – Карол, базиран на романа "Цената на солта" на Патриша Хейсмит. Ще бъде представен и последния филм на Уди Алън - "Ирационалният мъж".
 С "История за любов и мрак" на фестивала ще дебютира като режисьор звездата Натали Протман. С интерес се очаква и "Лудият Макс: Пътят на яростта", с който Джордж Милър възобновява собствената си поредица, която превърна Мел Гибсън в супер звезда през 80-те години на миналия век.

Фестивалът ще приключи на 24 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар