11.05.2015 г.

За кръстоносните походи разказва в книгата си историкът д-р Калин Йорданов

„Кръстоносните походи: реликви и чудеса“ от историка д-р Калин Йорданов е обширно историческо изследване, което на достъпен език запознава читателите с историята на Светите места и реликви в епохата на Кръстоносните походи, с феномена на „свещената кражба“, лова на светини и пренасянето им от Ориента в Западна Европа. Не на последно място книгата ни среща и със самите хора, активни участници и герои в тези събития, с техния духовен, емоционален и мисловен свят.
Историческият труд разглежда обширно и задълбочено темата за кръстоносните походи, поклонничеството и култа към реликвите. Книгата се базира на огромен брой исторически източници, издирени, преведени, изследвани и интерпретирани – в голямата си част – от автора. Калин Йорданов проследява класическия период на кръстоносните походи, обхващащ XI–XIII век.
Център на научния труд са историята на светите реликви на християнския Изток (Светите земи и Византия) и механизмите на тяхното придобиване и пренасяне на Запад в епохата на кръстоносните походи. „Кръстоносните походи: реликви и чудеса“ проследява също култа към свещените християнски съкровища, лова на реликви и тяхното място, значение и характер за военизираното поклонническо движение на латинския свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар