4.05.2015 г.

Украинска драма за силата на първата любов ще открие „Златната липа“`2015

Кинофестивалът за ново европейско кино „Златната липа“2015 ще бъде открит на 30 май с бляскава церемония в залата на Старозагорската опера. Входът ще бъде свободен за всички почитатели на седмото изкуство, които искат да присъстват на церемонията.
В третото си издание фестивалът ще представи 35 филма от 16 европейски страни - Косово, Естония, Швеция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Испания, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Турция, Австрия, Дания и България.
Филмът, с който ще бъде открит фестивалът тази година е украинската драма „Русалке моя, моя Лорелай“, режисирана от Нана Джорджадзе. Тя ще бъде специален гост на откриването на „Златната липа“ заедно с изпълнителката на главната женска роля във филма Катерина Молчанова и продуцентът Валери Калмиков.
Нана Джорджадзеопитва от „чашата на успеха“ още с дебютния си пълнометражен филм „Робинзониада или  моят английски дядо“(1987), който печели на фестивала в Кан наградата за най-добър дебют „Златна камера”. Филмът ѝ „1001 рецепти на влюбения готвач“(1996) печели няколко големи награди и е номиниран за „Оскар”. Филмографията ѝ наброява над 15 игрални филма.
„Русалке моя, моя Лорелай“ (2014 г.) е последният филм на Нана Джорджадзе. В красиво и диво крайбрежно село се ражда нова романтична история. Героите са 14-годишният Фьодор и 18-годишната Нюрка. На пръв поглед наивното момче и местната „актриса” не могат да имат връзка, но и двамата са опиянени от първата си любов. Нюрка мечтае за ролята на Анжелик от любимия си френски роман „Анжелик и кралят” и нейната собствена любовна история ѝ напомня на книгата. Техният романс разкрива, че за любовта няма възраст, и че истинските чувства превръщат възрастните в деца, а децата – във възрастни. Истинската същност на това вълшебно чувство е да пробуди кураж в сърцето.


РУСАЛКЕ МОЯ, МОЯ ЛОРЕЛАЙ
2013, Украйна, 80 мин.

Режисьор: Нана Джорджадзе
Сценарий: Динара Сейдова
Оператор:Михаил Квирикадзе
Музика: Asea Sool
В ролите:Катерина Молчанова, Олег Скрипка, Евгени Риба, Михаил Штайншнайдер, Вячеслав Хахалкин
Продуцент:Игор Букреев, Валери Калмиков, Паве Поляков
Продукция:Victoria Production Company, „Chronograph” Creative Association, First Creative Association

НАНА ДЖОРДЖАДЗЕ
Нана Джорджадзе е родена в Тбилиси през 1948г. Тя е режисьор, сценарист и художник. Нана учи архитектура и работи като архитект до 1973г. През следващата година се записва да учи кино в Тбилиси. От 1977г. участва в много проекти като художник на костюмите и декора, както и като актриса. През 1987г. снима първия си пълнометражен филм„Робинзониада или  моят английски дядо“, който печели наградата за най-добър дебют „Златна камера” на фестивала в Кан. Филмът ѝ „1001 рецепти на влюбения готвач“ (1996) печели няколко големи награди и е номиниран за „Оскар”. През 1990г. Джорджадзе става ръководител на режисьорския уъркшоп при ВГИК. От 1994г. е член на Европейската филмова академия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар