17.05.2015 г.

Цветелина Иванова е новата Царица Роза

Цветелина Иванова, възпитаничка на Природо-математическа гимназия „ Никола Обрешков" е Царица Роза 2015. Нейни подгласнички са Йоана Ванкова и Силвия Христова.
18 кандидатки за короната на короната бяха оценявани от деветчленно жури на 15 май, председателствано от почетния гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев. Членове на журито бяха посланикът на Япония у нас Н.Пр. Такаши Куидзуми, Таня Узунова, Екатерина Бончева, Максим Минчев, Теодосий Теодосиев, Диана Гущерова, Царица Роза 2013 Юлия Попова, Николай Тенев.
И трите момичета - победителки в конкурса, са абитуриентки в ПМГ „Никола Обрешков"-Казанлък.
Царица Роза 2015 Цветелина Иванова получи короната и лентата си от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Освен многобройните подаръци от спонсори, както и от кмета на община Казанлък, тя ще има възможността да пътува до побратимените на Казанлък японски градове Фукуяма и Мунаката. Цветелина Иванова мечтае да стане ветеринарен лекар и да се развива в България. Първата подгласничка Йоана Ванкова също вижда своето бъдеще в България. Наградата на Община Казанлък е участие в Празника на жасмина във френския град Грас. Втората подгласничка Силвия Христова ще бъде част от официалната делегация на Общината в побратимения гръцки град Верия. Тя ще учи международни отношения в Хага.

Кметът Галина Стоянова откри 112-я Празник на розата, като поздрави победителките в конкурса и всички участнички, които носят Казанлък в сърцата си и чиито каузи са свързани с неговото развитие и благоденствие. Кметът сподели пред публиката, че по идея на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова Празникът на розата в Казанлък ще кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Кметът сподели още, че тази година в празничната програма има нови моменти - откриването на изложбата на открито на казанлъшки фотографи „Благословената долина", откриването на Музея на фотографията и визуалните изкуства, откриването на скулпурата „Японката". За първи път Казанлък ще има и двама почетни граждани - Николай Ибушев и Цвятко Цветков, и четирима вписани в Почетната книга на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар