20.08.2014 г.

Новият кинофест „Карантината” ще открива млади таланти

От догодина младите и все още неизвестни кинаджии ще имат нова сцена за изява - международният фестивал за късометражно кино "Карантината", чийто организатор е арт сдружение "Дедал". Той ще бъде за дебюти на млади творци до 35 години с идеята да стане място за популяризиране на филмите им, съобщиха организаторите. Кинофорумът ще е в нестандартната среда на рибарско селище "Карантината" в кв. "Апарухово", а сцената ще е на плажа.
Пилотното издание, на което ще бъде официалното обявяване на кинофеста, е тази събота от 20 ч. В програмата е предвидено видеопредставяне на фестивала, показване на неговия уебсайт, както и фотографска изложба. Целта на пилотното издание е популяризирането на "Карантината" и привличането на средства за първия фест през септември 2015 г.
"Избрахме кинофорумът да се прави на рибарско селище "Карантината", защото то е част от културно-историческото наследство на Варна. Това е нашата подкрепа да го опазим", заяви художникът Дарин Сотиров. Той разкри, че за първото издание на фестивала догодина се подготвя документален филм. Той е за рибарските задруги във Варна, които са застрашени от изчезване заради нарастващата урбанизация и строителството по бреговата ивица.
Идеята за създаването на кинофестивал "Карантината" е пряко свързана с историята на местността, където ще се провежда. В миналото тук е имало лечебници, в които идващите от чужди пристанища моряци са били изолирани при съмнения за болест. Като аналогия с настоящето, в подобна изолация днес се намират все още нереализираните кинотворци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар