25.08.2014 г.

ХІІ Международен панаир на народните занаяти – от 5 до 7 септември в „Етъра”

ХІІ Международен панаир на народните занаяти ще се проведе от 5 до 7 септември в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър". Над 50 майстори от страната и чужбина са заявили участие до този момент.
Една от най-атрактивните прояви, "Майсторската надпревара", тази година ще е между грънчари от България, Сърбия, Румъния, Турция и Уганда.
За първи път в историята на музея надпреварата ще бъде международна. В продължение на 4 дни в състезанието по "Грънчарство" участниците ще се борят за голямата награда "Сребърна хлопка".
На 5 септември от 10:30 ч. миналогодишният победител от състезанието "Дървостругарство" Иво Стоянов от Габрово, ще открие своята авторска изложба - базар в изложбената зала на Комплекса.
Етнографският музей на открито "Етър" е първият и единствен в България, открит на 7 септември 1964 г. В него са експонирани 50 обекта, технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение. Тази информация бе изнесена по време на пресконференция, посветена на 50- годишнината на АЕК "Етър". Участие в нея взеха кметът на Габрово Таня Христова, зам.-кметът Нела Рачевиц, директорът на АЕК "Етър" доц. д-р Ангел Гоев и доц. д-р Соня Алексиева от НБУ, член на организационния комитет на Международното изложение "Културен туризъм" - Велико Търново.
Съпътстващото събитие на юбилея е Кръгла маса "50 години АЕК "Етър" - живата традиция", която ще се проведе на 6 септември от 13:00 часа. Участие в нея ще вземат повече от 20 специалисти от цялата страна. Целта на форума е да се анализира мястото, ролята, културно-историческото и икономическо значение на Етъра, да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната, както и да бъде разгледан комплексът като туристическа дестинация.
Десетата Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще" ще събере повече от 40 специалисти от страната и чужбина, за да представят научните си изследвания по темата.
По традиция и от двата научни форума АЕК "Етър" ще издаде сборници с докладите на участниците, съобщи директорът Ангел Гоев.
Сред атрактивните за посетителите демонстрации по време на панаира са характерните за Централния Балкан - печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтани и плетене с царевична шума (беленица).
Във фолклорната програма, която ще започне на 5 септември от 12:00 часа и ще продължи през трите дни, участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", фолклорен ансамбъл "Родопа" - Смолян и много други.

В последния ден от Международният панаир на занаятите, 7 септември, ще бъде отбелязана 50-годишнината на АЕК "Етър".

Няма коментари:

Публикуване на коментар