15.08.2014 г.

"Дракона" на Кристенсен е новото заглавие от норвежецът, което излезе на български

Наред с Том Егеланд и Ю Несбьо, Том Кристенсен е един от най-четените норвежки писатели. Сега негова книга излиза за пръв път на български. Това е романът "Дракона" - едновременно силно въздействащ роман заради вълнуващите човешки истории и експлозивен трилър за отмъщение, възмездие и преданост. Книгата излеза в издание на "Персей" тази седмица, във великолепен превод на Василена Старирадева, която е успяла да предаде на български увлекателния и четивен стил на Том Кристенсен.

Далайла Таха, секретарката на Арве Ферен, ръководителя на крупна хуманитарна организация, изчезва безследно от Судан.
В Норвегия от затвора е освободен финансистът Йоаким Жаклин. Полицията следи всяка негова стъпка, непознати мъже го подслушват със супермодерна апаратура, а журналисти искат да разберат защо е предпочел да отиде в затвора, но да мълчи по време на съдебния процес по обвинение в крупни финансови престъпления и подкупи на правителствени служители в чужбина. Той обаче сега иска само едно – да си върне сина, който се е отчуждил от него през времето, прекарано в затвора.
Междувременно високо в политическата власт един министър се кани да приема поздравления за добре свършената си работа по време на кризисна ситуация в чужбина, ала това, което не му дава мира, е мисълта: Никой не бива да разбере за операция „Дракон”.
Но Далайла, Йоаким и едно петнадесетгодишно момче, в чиито ръце попада дипломатическо куфарче с особено важна и компрометираща информация, са на път да променят всичко…
Експлозивен скандинавски трилър за отмъщение, възмездие и преданост.


Днес Том Кристенсен е един от най-популярните норвежки автори в криминалния жанр. Но преди да се превърне в такъв, той има много успешна кариера в банковата сфера, индустриалния мениджмънт и международното финансово консултиране. Написал е 8 трилъра, от които особено успешни са "Дракона" и "Царството на мъртвите", който му спечелва наградата "Ривертон" за най-добър криминален роман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар