8.08.2014 г.

Не е задължително да си луд за да гледаш български футбол, но… лудостта помага за това изпитание

Лудогорец извъртя 2:2 при втората си среща с Партизан в Белград и след драма на "ЮНА" се класира за плейоф в Шампионската лига. Днес (от 16 часа) се тегли жребият за бъдещия му съперник. Едно е сигурно - „лудите” ще спасяват пак честа на родния футбол и ще играят поне в Лига Европа ако не успеят да продължат в Шампионската.
Преди това „Лудогорец” записа 1:1 с тим от Люксембург, което е показателно, че този път ще им бъде по-трудно от миналия сезон, въпреки треньорските рокади и запазения по принцип тим.Но тимът от Разград поне ще играе, а трагедията, сътворена от ЦСКА, „Ботев” и „Литекс”, ще се помни дълго.
Ще се помни, защото трите отбора паднаха от съперници, които са на следните позиции в своите първенства: 5-и в Молдова, Втора дивизия в Австрия и пето място в Унгария. Номинално по-лошо от това едва ли може да има. Но ще има, и още как ще има.
Каква е причината водещите ни клубове да са в ролята на футболната утайка на Европа? Отговорът на този въпрос се крие в реакцията на тримата треньори след отпаданията. Всичко се свежда до едно – оправдания. За Стойчо Младенов времето било кратко за подготовка. За Вили Вуцов проблем била неясната обстановка в клуба. Красимир Балъков обвини рефера. И нито дума за собствената отговорност, за собствената вина.
В ЦСКА проблемът вече не е само че втори пореден път отпада от отбор, който не само е пълен анонимник в Европа, но и като футболни качества е удивително слаб. Тук вече става въпрос за липсата на идентичност. Младенов продължава да крие своята несъстоятелност като треньор зад фразата „Нали идва мач с „Левски”. Това е мачът”. Ако той беше изрекъл това нещо, когато бе футболист на ЦСКА, щеше да бъде изхвърлен от „Армията” и върнат в Димитровград да мете плаца на местното военно поделение. Той обаче някак си успява да залъже червената общност, която не иска да види очеизваждащия факт, че този треньор е записал най-слабите резултати в евроисторията на ЦСКА, „Литекс” и националния тим на България.
Вили Вуцов откровено не знае на кой свят се намира. Той дойде в „Ботев”, наруга Станимир Стоилов, определи го като некадърен треньор и сега съдбата му го върна жестоко. Точно преди година, с почти същите футболисти, Стоилов игра три кръга в Европа и отпадна без загуба от „Щутгарт”. Вили се посрами срещу отбор от средата на втора австрийска дивизия. За него обаче това няма значение, защото мачовете в Европа са му някаква досадна необходимост. Важното е тук да се борим и ръгаме с „Марек”, Хасково” и „Любимец”.
За „Литекс” или добро, или нищо. Единственият интересен въпрос е по каква работа е Красимир Балъков в Ловеч? При него резилът е най-голям, защото почти цялата му кариера е преминала в Западна Европа. Поне малко да бе научил от големите треньори, с които е работил (включително и със селекционера на световните шампиони Йоаким Льов). А точно от Краси дойдоха най-нелепите оправдания – със съдията. И нито дума за първия мач, в който унгарците направиха смешен твоя отбор.
Когато начело на отборите ни са подобни „специалисти”, няма как да говорим за перспектива и добро бъдеще. На тях просто мисленето им е ограничено в някакви тежки рамки – да бием следващата седмица, да направим равен с този, ако може да победим онзи. При такъв манталитет гарантирано ще си останем на
дъното на футболна Европа, но продължаваме да копаем…надолу. В крайна сметка не е задължително да си луд за да гледаш български футбол, но помага ако си решил да се подложиш на това изпитание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар