8.08.2014 г.

Паметникът на Шипка остава без охрана

Полицията сваля охраната на паметника на свободата на легендарния връх Шипка и целия мемориален комплекс около него. "От областната дирекция на МВР ме уведомиха официално, че това ще стане най-скоро без да уточняват срока", съобщи шефът на националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев. Най-вероятно полицията ще се оттегли след 23 август, когато ще бъдат тържествата на историческия връх.
От години 8 полицаи охраняват денонощно паметника и светините около него – трофейни оръдия, вечния огън, землянката и др. Според новия закон за МВР за полицейската охрана вече трябвало да се заплаща от музея или културното министерство. „За заплатите на полицаите ни искат 19 500 лв. на месец, това е повече от целия ни годишен бюджет, който е 180 хил. лв.", посочи безизходната ситуация Данчев. Той е категоричен, че без охрана паметникът на свободата и всичко около него ще бъде плячкосано за отрицателно време.
Само преди няколко години, въпреки охраната, няколко апаши, използвайки лошото време, бяха отмъкнали медната обшивка на вечния огън пред паметника", припомни шефът на музея. Той се надява, че поне до 23 август охраната на Шипка няма да бъде свален. Тогава ще бъде отбелязана 137-годишнината от Шипченската епопея, решила изхода на Руско-турската освободителна война, както и 80-годишнината на Паметника на свободата. Тържествата са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.
Данчев е информирал новия служебен министър на културата Мартин Иванов за угрозата светините на Шипка да останат на произвола на съдбата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар