14.08.2014 г.

Моноспектакли показват за пръв път на „Аполония”

За пръв път в рамките на Празници на изкуствата "Аполония" (от 27 август до 6 септември) се организира Ден на моноспектакъла, а поводът е честването на 30 години от основаването на фестивала, съобщават за организаторите. Датата е 3 септември, когато публиката е поканена на две представления. Едното е "Сънят на смешния човек" по Ф. М. Достоевски - най-новият авторски моноспектакъл на Мариус Куркински. Пиесата потапя в един свят на болка и отчуждение, на обедняване на човешката душевност. Зрителите съпреживяват драмата на героя, когото действителността отказва да приеме. Заедно с него си представят какви биха могли да бъдат отношенията между хората в един по-различен свят.
Вторият моноспектакъл е на Пловдивския театър - "Секс без захар" по Дарио Фо и Франка Раме в изпълнението на Елена Атанасова. Предишната й монопиеса "Дневникът на Бриджит Джоунс" й донесе навремето "Аскеер" за изгряваща звезда. Представлението, което публиката ще гледа в Созопол, засяга ключови за съвремието ни теми, а именно - секса и тлъстините. Цели медийни индустрии се градят върху тях, отвсякъде ни заливат с предложения за диети и сексуални съвети. Но доколко се съдържа истина в тях - тъкмо на този въпрос се опитва да намери отговор спектакълът.
Иначе голямото театрално събитие на фестивала си остава премиерата на "Антигона" от Жан Ануи (29 и 30 август). Това е и най-новото заглавие в репертоара на Театър "София", продуцирано и съфинансирано от Фондация "Аполония".
Изключително силната тазгодишна програма включва и наградения с "Аскеер 2014" за най-добро представление спектакъл "Ромео и Жулиета" на Габровския театър (режисьор Петринел Гочев, 4 септември) и "Професия лъжец" на Варненския куклен театър, което донесе на Теди Москов "Аскеер 2014" за режисура (31 август). Друг акцент във фестивалния афиш е едно от най-стойностните заглавия през изтеклия сезон - "Човек от земята" на театър "Възраждане" (режисьор Георги Михалков, 1 септември). С него след дълго отсъствие актьорът Христо Шопов се завърна на театралната сцена, приемайки образа на пещерен човек, който живее вече цели 14 хиляди години.
Номинираният с "Аскеер 2014" за водеща мъжка роля Владимир Пенев пък излиза пред публика на 6 септември, когато се играе "Скъперникът" (режисьор Лилия Абаджиева, "Зад канала").
В рамките на "Аполония" е планирана още една премиера във формата "Театър на маса". Това е специално преведената от Владко Мурдаров пиеса "Часът на истината" от Артур Шницлер с участието на Атанас Атанасов, Валентин Ганев и Бойка Велкова. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар