21.08.2014 г.

Куклен фестивал в Пловдив от 3 до 7 септември

С дванадесет представления на български и чуждестранни театри ще зарадва малки и големи 21-вото издание на Международния куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много", който стартира на 3 септември в Пловдив. В рамките на съпътстващата програма TheatAir пък Театърът на огъня и сенките Fireter ще представи огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи. За своите нетрадиционни интерпретации на съвременни и класически творби артистите черпят вдъхновение от мъдростта на легендите, от свещените обреди и ритуали на различни древни култури.
Хилтоф от Гранада смайва публиката с превъплъщенията си като клоун, степ танцьор, разочарован музикант, елитен спортист, търговски представител, антиквар, мим ("Радио салмонела", Испания). Цирковата трупа Firebirds от Унгария, изнесла над 2000 представления по цял свят, кани на огнени спектакли, в които по уникален начин се преплитат акробатика и танци с огън, класически циркови номера, множество жонгльорски и акробатични етюди. С помощта на гигантските сапунени балони на Маг Фофичино от Италия всеки от гостите на фестивала има възможност да "полети" в посока, за която отдавна е мечтал.
Сред акцентите в театралния афиш на "Двама са малко - трима са много" е спектакълът "Снежният човек" по мотиви от едноименната творба на Ханс Кристиян Андерсен (Академичен куклен театър "Образцов" - Москва, Русия). Това е малка мъдра история за голямата любов, създадена от екип, в който всички творци са лауреати на Националната руска театрална награда "Златната маска".
Сред българските представления се откроява това на Столичния куклен театър "О, колко хубаво е в Панама" с участието на Мая Бежанска и Румен Гаванозов. То разказва историята на двамата пътешественици Мечо и Тигър, които преоткриват схлупената си къщурка като най-прекрасното място на света.
Организаторите на фестивала са помислили и за най-малките, предлагайки на вниманието им "Жълто" - спектакъл за деца от 0 до 5 години (Център за изкуства "За Родопите" - Бостина, България). Като следват указанията на детски психиатър, създателите му целят да стимулират чувствителността и емоционалността на малчуганите, полагайки основите на естетическото им възпитание. Самата зала е специално подбрана, за да се заличи дистанцията между децата и актьорите на сцената. Осигурени са и възглавнички за сядане на земята, както и места за бебешките колички.
На 7 септември точката на фестивала слага постановката "Меко казано" на Валери Петров, заглавие от репертоара на Бургаския куклен театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар