26.08.2014 г.

Старозагорският музей спечели проект за възстановяването на антична мозайка

Регионалният исторически музей в Стара Загора спечели финансиране по съвместен българо-американски археологически проект с Американския научен център (АНЦ) в София, регистриран в България като нестопанска организация, който функционира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Проектът е наречен „Мозайката „Дионисиево шествие“ – шедьовър на античното мозаечно изкуство“. Това съобщи в Стара Загора директорът на РИМ д-р Ангел Динев.
Проектното финансиране е в размер на 46 588.06 USD. Продължителността на проекта е 12 месеца, считано от 1 август 2014 г., т.е. до 31 юли 2015 г. След консервацията и реставрацията на мозайката, открита през 2011 г. при извършването на изкоп за основи на нова сграда на адрес ул.“К. Иречек“ 38, тя ще бъде експонирана в хоризонтално положение (тъй като е подова мозайка) и с художествено-декоративно осветление на ниво „Антична улица“ в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора, заедно с прилежащата й като неразделна нейна част малката писцина (басейнче с размери около 4 кв.м), открита в единия й край по време на разкопките. Това ще стане в западния участъка от Античната улица, в който са изложени оброчните плочи с Тракийския конник и където се провеждат представяния на книги и други културни събития. Така експонирана, тя ще може да бъде разглеждана от поситетелите на музея от всички страни.
Площта на иззетата от терена централна емблема с човешките фигури на общо много по-обширната орнаментална мозайка е 30 кв. метра, с размери 10 на 3-4 метра.
РИМ – Стара Загора е подписал договора за получаването на проектното финансиране с Ерик Десена, представител на Американския научен център в София. Координатор от страна на АНЦ за извършване на всички дейности по проекта е д-р Емил Нанков, който завежда департамент „Археология“ в АНЦ.
Мозайката е украсявала пода на богата антична жилищна сграда в Августа Траяна от края на III, началото на IV век, най-вероятно частна собственост, припомни д-р Ангел Динев.
Част от проекта ще бъде и разработването и монтирането в РИМ – Стара Загора на интерактивен мозаечен гид, или компютърна мозаечна игра, предназначена за по-младите посетители на музея. Рекламата на проекта и популяризирането на дейностите по него ще стане чрез афиши, диплянки, банери, табла и флаери. Ще бъде издадено и билингвинално научно изследване на български и английски език, в което подробно ще бъдат описани дейностите по проекта, характеристиката на обекта (мозайката) и труда на реставрационния екип.

Концервирането и реставрацията на мозайката ще бъде извършено от екип специалисти-реставратори на Сдружение „Рестарт“ – София, с ръководител доц. Елена Кантарева. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар