28.08.2014 г.

Два „спайдърмена” на лов за автомобили от септември

На малката отсечка между "Ген. Гурко" и "Христо Ботев",
 на ул. "Захарий Княжески", само за един ден след разширяването на "Зелената зона"
 бяха "закопчани" 20 автомобила - по 20 лева "печалбата е 400
От 1 септември на територията на Стара Загора ще заработят нови два специализирани автомобила тип „паяк”, с което броят им става общо три. Принудителното преместване на неправилно паркираните автомобили е мярка, която се предприема с цел повишаване безопасността на движение в града, се казва в официалното комюнике.
Досега от репатриране на автомобили, паркирали неправилно в местната хазна влизат около 100 000 лева. А броят на „спайдърмените” сигурно ще увеличи тези приходи. Заедно с глобите от скобите, поставяни на нарушителите в „Зелената зона”, която бе разширена в края на юли, .за година община Стара Загора прибира близо милион.
Със Заповед № 10-00-1416 / 2 юли на старозагорския кмет Живко Тодоров бяха увеличени местата за почасово платено паркиране в границите на „Зелена зона“.
„За удобство” на живущите в границите на „Зелена зона“, Община Стара Загора(подобно на столичната) въведе услугата „Предплатено локално паркиране на живущи в границите на „Зелена зона“. С предлаганата услуга се осигури възможност на живеещите по постоянен и настоящ адрес в зоната за кратковременно платено паркиране да паркират притежаваните от тях превозни средства в максимална близост до дома им при облекчени финансови условия, се казва в официалното съобщение.
Желаещите да се възползват от услугата е необходимо да подадат следните документи на гише № 5 в Център за услуги и информация на Община Стара Загора:
- Заявление - по образец, придружено със съответните документи съгласно чл. 47а от Наредбата за обществения ред при ползване на превозни средства и общи площи на територията на община Стара Загора:
- Копие от лична карта;
- Копие от регистрационния талон на автомобила /част І/;
- Копие от нотариален акт на жилищния имот;
- Декларация, че заявителят не ползва и не е отдал под наем гаражна клетка или място за паркиране в урегулирания поземлен имот, където е посочил постоянния или настоящия си адрес и не е променял предназначението на такова помещение.
*Когато автомобилът не е собственост на лицето, е нужно да се предостави копие на документа, удостоверяващ правното основание за ползването му.
** Когато имотът не е собственост на лицето, е нужно да се предостави копие на документа, удостоверяващ правното основание за ползването му.
За издаването на карта за предплатено локално паркиране на лични автомобили, собствениците или ползватели на МПС заплащат годишна абонаментна такса за първи автомобил - 60 лв., а за втори - 120 лв.
Така в хазната влиза значителен финансов ресурс, който обаче се използва както на администрацията и хрумне. Няма нови паркинги, няма фонд за развитието на транспортната схема, има колчета, които и ограничават и без това ограниченото пространство в града. Има и проект „Буланов” – за нова транспортна схема, който е…секретен! Поне никой гражданин, пожелал да го види не е имал достъп досега. Общинският съветник от ПП „Нова сила” Тихомир Томов ще направи предложение проектът да бъде качен в сайта на общината. Дали това ще стане?

Няма коментари:

Публикуване на коментар