12.08.2014 г.

България "косвена" жертва на санкциите срещу Русия

Магазините ни ще се наводнят с френско масло, датско свинско месо, холандски сирена, гръцки плодове и зеленчуци...
След търговските санкции, които въведе Москва, са възможни фалити на български производители.
Това прогнозира пред „Преса“ индустриалецът Васил Василев. Той обясни, че много по-тежки от пропуснатия износ към Москва, който не е голям, ще бъдат косвените удари върху икономиката на страната ни.
Много от европейските продукти, забранени за износ в Русия, ще трябва да намерят пазар и ще бъдат пласирани вътре в ЕС на ниски цени.
Това ще убие много от нашите производители, които и сега едва издържат на дъмпинга на по-силно субсидираните европейски продукти, които влизат в страната.
Известно е, че агропомощите у нас са по-ниски. Те се изплащат на площ и са около 30 лв. на декар и това поставя в по-изгодно положение производители на зърнени култури, които се отглеждат на големи площи. Според договора ни за присъединяване към ЕС европомощите за нашите земеделци ще се изравнят с тези за европейските през 2016 г.
Освен това някои от държавите са извоювали субсидии за преработка. Например в Гърция имат заделени 3 млн. евро само за доматите. По 6 ст. получават на килограм техните производители. По тази линия в момента са внасяни огромни количества от Гърция.
През 70-те години на ХХ век плевенският консервен комбинат беше сред големите производители за съветския пазар. През 1989 г. стокообменът ни със СССР е бил 15,7 млрд. валутни лева, които се равняват на приблизително толкова долара. През 2013 г. търговският оборот с Русия е бил 7,1 млрд. долара.
Според бизнеса ще се влоши икономическият климат като цяло в ЕС, защото в плановете на редица страни е заложен износът към Русия. Сега тези планове ще се объркат, което ще доведе до значително намаляване темповете на растеж. Това ще окаже влияние върху общия бюджет на ЕС и може да се предположи, че ще има чувствително затягане на коланите. Ефектът отново ще е върху нас, защото живеем основно благодарение на европейските помощи.
А най-жестокият удар ще е свързан с доставките на газ. Има две еднакво неприятни вероятности. Едната е „Южен поток“ да започне да се строи през Турция. Но това е в по-дългосрочен план. Втората прогноза идва от предупреждението на Русия, че ако Украйна не си изплати задълженията и поради санкциите на ЕС, може да ограничи износа на природен газ. Така че новата студена война може да се окаже много тежка за България.
„От всичко, което се случва, става ясно, че политиците в цял свят са оглупели. Вместо да седнат на една маса и да се разберат, те си мерят силите, което е в ущърб на хората.“ Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него тепърва ще се усещат ударите върху икономиката ни. Вече се отчита срив на износа към Украйна. За миналата година той е бил 334 млн. лева, а за първите пет месеца на тази е само 94 млн. лв. Очаква се и отлив на руски туристи, което ще намали приходите за страната ни. Сътресение ще има също на пазара на недвижими имоти и в транспорта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар