10.01.2014 г.

Отново филми от Изтока в столичните кина, на фестивалът който е прекръстен на Sofia MENAR

Вече наложилият се сред любопитните за различно кино фестивал Sofia MENAR (съкращение от Middle East & North Africa Region, но също означава и "фар, пътеводна светлина" на арабски) започва за шести път на 15 януари, сряда. През първите 4 години от живота си той се наричаше "Цветята на Корана". Програмата включва над 70 премиери на игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток и Северна Африка. Прожекциите са в Дома на киното, Евро синема, "Одеон", Червената къща и DADA Cultural Bar. Фестивалът продължава до 2 февруари.
На фокус тази зима е киното на Мароко, като в селекцията са включени дебютът на Кадиджа Леклер "Чувал с брашно" със звездите Хиам Аббас, Хафсия Херзи и Мехди Деби, най-успешната мароканска комедия за тази година "Старата мома", философският поглед върху събитията в Танжер от средата на миналия век "Танжерецът", "Лодката", в който отблизо са проследени животът и обичаите на берберите и "Завръщането на сина", където топмоделът Уорън Гета изпълнява своята първа главна роля на големия екран.
Режисьорът Роберт Саво лично ще представи световната премиера на най-скъпата палестинска продукция досега "Спасителят". Част от филма беше заснет в България.
Традиционно фестивалът представя силна иранска селекция, като тази година са включени "Несподелената тайна" с носителката на "Сребърна мечка" Лейла Хатами, "Палитра от цветове" с Негар Джавахерян и с носителя на "Сребърна мечка" Шахаб Хосейни, отличеният с 5 награди от фестивала в Техеран "Писма в сълзи", както и последният филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи "Да срещнеш Лейла". Сред акцентите в селекцията е и ливанското предложение за "Оскар" "Обрат за секунди".
За първи път фестивалът представя секцията MENAR Contemporary, където зрителите ще се запознаят с представители на съвременното изкуство от близкоизточния регион. Селекцията за пътешественици "Керван Сарай" ще помогне на зрителите да "посетят" непознати кътчета от африканския континент и Близкия изток, които остават скрити от погледа на обичайните туристи, ще се повозят "С трабант из Африка" и ще получат "Легло за теб на всяка крачка" благодарение на сайта за разменно гостуване couchsurfing.
Сред документалните премиери на фестивала са номинираният за "Оскар" "5 счупени камери", музикалният пир "Джазът в Турция", любопитният поглед към културата на туарегите "Уудсток в Тимбукту" и семплият портрет на един кюрдски боклукчия "Стъпка нагоре". За първи път на голям екран у нас ще бъде показан феноменалният "Самсара". Заснет за период от 5 години в повече от 25 държави, той пренася зрителите на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар