22.01.2014 г.

Подпоручик Хиро Онода – последният японски герой

Скоро Би Би Си предаде, че на 16 януари на 91 години се е споминал подпоручик Онода. Той пристига на филипинския остров Лубанг една година след януарските бомбардировки над София през 1943 г.. Обстановката на фронта прекъсва обучението му в училището за армейски разузнавачи в Накано. Изпратен е като комаднир на малка диверсионна група. Заповедта, която получава от прекия си командир майорТанигучи е кратка: "Сега отстъпваме, но това е временно, нашият дух е несломим. Крийте се в планината и водете партизанска война. Категорично ви забранявам да се предавате или самоубивате. Тази заповед мога да отменя само аз и никой друг!".

Следващата заповед подпоручик Онода получава след тридесет години. Между тези две заповеди нищо не го отлонява от пътя на воина. Разпръснатите над джунглата листовки, известяващи края на войната и заповедта за капитулация, дочутите радоиемисии от Япония - всичко това е сметнато за вражеска пропаганда. Честите полети на американски самолети в дългите години на войната във Виетнам укрепват вярата му, че битката продължава. В продължение на тридесет години групата на Онода извършва над сто нападения над американската радарна станция, филипински полицаи и чиновници. 30 човека са убити, а 100 - тежко ранени. През февруари 1974 японският студент-ентомолог Норио Судзуки е на експедиция в джунглата на Лубанг. Там случайно попада на Онода. Опитва се да го убеди да се завърне в Япония. Онода категорично отказва. Би си завърнал само ако неговият пряк командир отмени заповедта от 1945 година. На 9 март 1974 г. майор Танигучи каца на остров Лубанг, свързва се с Онода и облечен във военна униформа му връчва следната заповед:
За Хиро Втората световна продължи до 1974-а
"Заповед на началник-щаба на специалния батальон, Бекабак, 19 септември 1945 года, 19 ч. 00 мин.
1. В съответствие с Императорските на Негово Величество разпореждания, 14-та армия прекратява всички бойни действия.
2. В съответствие с разпорежданията на военното командване № А-2003, от специалния батальон се свалят всички военни задължения.
3. Подразделенията и бойците от състава на специалния батальона трябва да прекратят всякакви военни действия и операции и да минат под командването на най-близкия висшестоящ офицер. Ако такъв е невъзможно да бъде намерен, то следва да се свържат а американските или филипинските сили и да изпълняват техните указания.

Началник-щаб на специалния батальона към 14-та армия, майор Йошими Танигучи."

На 10 март 1974 г. Онода се предава на филипинската армия. В пълно бойно снаражение - униформа, винтовка Арисака модел 99, 500 патрона, няколко ръчни гранати и самурайски меч. Скривалището му в джунглата изумява с подредеността и чистотата си. На стената виси портрет на император Хирохито. Под него - масичка скована от бамбук. Върху нея - единствената книга на подпоручик Онода. Няма да познаете коя е тя - "Приказки на братя Грим", издателство Тайсюкан, Токио, 1929 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар