31.01.2014 г.

Мечи парк ще правят на Аязмото

На своето последно заседание Общинският съвет в Стара Загора одобри предложението на кмета Живко Тодоров на площ от 60 000 кв.м в Аязмото (парк „Митрополит Методий Кусев“) да бъде обособен поземлен имот за изграждане на „зелена гора“ – пространство за свободно движещи се кафяви мечки. Докладната записка по темата е постъпила от ръководителя на звено „Зоопарк“ в Община Стара Загора д-р Радослав Михайлов. Предварително той е потърсил съдействие от Министерството на околната среда и водите, което е дало положително становище по проекта. Посочено е, че кафявата мечка е защитен вид и съвместната работа със съществуващите международни неправителствени организации е ключова за финансовото обезпечение и реализация на този вид проекти.
60-те декара площ ще бъдат прилепени към северната ограда на Зоопарка. Те ще бъдат обезопасени с двойна ограда, като по вътрешната ще тече нисковолтов ток.
Парк „М.М.Кусев“ е първият градски парк от европейски тип в България. В него растат 180 редки и уникални за страната рестителни видове, голяма част лично засадени от Методий Кусев. От животинските видове се срещат сърни, таралежи, костенурки и катерици. В парка е разположена Старозагорската зоологическа градина, в която могат да се видят камили, лами, мечки, бобри и различни птици. През годините Зоопаркът се е превърнал в една от културно-развлекателните емблеми на града, създаваща на посетителите възможност да се насладят едновременно на красива природа и редки животински видове.
Обогатяването на Старозагорския зоопарк чрез реализирането на този проект ще повиши неговата културна стойност и ще се превърне едновременно с това в желана и интересна туристическа дестинация, се казва в одобреното предложение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар