31.01.2014 г.

Ангел Динев е новия директор на старозагорския музей

Д-р Ангел Динев е новият директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора. С тримата допуснати до втория етап от конкурса – Ангел Динев, досегашната директорка доц. д-р Светла Димитрова и предшественикът й Петър Калчев, бе проведено събеседване. Те бяха интервюирани от 7-членна комисия, с председател с зам.-кмета  Иванка  Сотирова.
Ангел Динев работи в РИМ от 2005 година, завеждащ отдел “Нова история”. Миналата година стана доктор на историческите науки и издаде първата си монография “Видни старозагорци, командвали Българската армия през Балканските в ойни (1912-1913 г.)
Това е вторият конкурс за избор на директор на Регионалния исторически музей. Преди 7 месеца в него участваха четирима кандидати . Светла Димитрова и колегите й Ангел Динев, Ваня Ценкова и Георги Илиев, но с мотива за пропуски в организацията той не се проведе.
В комисията участваха още Екатерина Джумалиева, представител на Министерството на културата е Екатерина Джумалиева, началник отдел „Музейна дейност, изобразителни изкуства и литературно наследство”, директорите на историческите музеи в Хасково и Казанлък Валентин Димитров и Момчил Маринов, секретарят на община Стара Загора Цена Велкова, главният юрисконсулт на общината Деница Славова и общинският съветник Христо Бонев, член на постоянната  комисия по култура, туризъм и вероизповедания. Комисията е назначена със заповед на кмета Живко Тодоров.
Броят точки, които Динев получи, са близки до максималния размер, коментира председателят на комисията по избора зам.-кметът Иванка Сотирова. По думите й концепцията на Динев за развитието на музея съдържа интересни предложения, сред които преподреждане на експозиционните нива, по-гъвкаво работно време на РИМ през летните месеци, включване на подмузейните обекти в различни туристически инициативи. За да се приобщят подрастващите към различните религиозни общности Динев предлага на втория етаж на Музея на религиите да се направи Училище за деца.
На второ място е класирана д-р Светла Димитрова, а на трето - Петър Калчев. И тримата кандидати в разработките си предложили да има длъжност зам.-директор на РИМ-Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар