15.01.2014 г.

Старозагорските войводи пак искат „възродителен процес” за местностите край града

И общинските съветници от ВМРО-БНД в местния парламент на старозагорци ще внесат предложение за промяна на турско-арабските названия на местности и други обекти в общината, въпреки последните скандали по същия повод във Варна.
„Не сме заразени от примера на варненци, още в миналия мандат ние внесохме подобно предложение, но то бе отхвърлено от мнозинството в общинския съвет", припомни градският старейшина Кристиян Петков, зам.-председател на партията.
Тогава войводите предложили турско-арабските названия да бъдат заменени с имената на видни войводи и борци за национално освобождение. Петков се съгласява, че така наистина се принизявала ролята и значението на тези достойни българи, чиито имена щели да носят ниви и незначителни местности. Сега идеята били тези арабско-турски имена да се преведат директно на български, а там, където е невъзможно или тези нови названия не звучат добре, да се преведат по смисъл.
"Считаме, че в 21-ви век България, като европейска държава, следва да има български наименования на местностите си", аргументира предложението Петков. Освен това според него собственици и инвеститори били силно затруднени да превеждат и обясняват чуждите имена в региона, останали от преди няколко века и загубили предишното си значение, на свои чуждестранни партньори.
Така по новота топонимия прочутият парк Аязмото трябва да се нарича „лековит извор" или християнското „животворен източник". Популярните местности Аи бунар и Беш бунар пък – „Мечи кладенец" и „Петте кладенци".
Това е поредния опит на войводите да привлекат обществения интерес към себе си, след като в края на годината бившият секретар на общината Николинка Горова обяви, че община Стара Загора е пред фалит, заради изпълнението на европроекти. Това бе доста озадачаващо, имайки предвид, че именно тя е замесена в най-неуспешния проект по времето на първия мандат на ГЕРБ, този за „Електронното правителство”. По него не само няма да бъдат привлечени европейски средства, но и общината ще отнесе солидна глоба. В проверките се включи и ОЛАФ, а загубите са близо два милиона. Авторът на предложението за преименуването на местностите Кристиян Петков пък бе обвинен в конфликт на интереси, след като неговата фирма взе няколко обществени поръчки.
Освен това преименуването едва ли ще промени заралии, които и досега, през всички години, използват масово старите топоними – Алана, Беш бунар и т.н. Готвеният „възродителен процес” едва ли ще измени тези нагласи, но важното е да се лъска имиджа на „патриотичната организация”. Явно, има нужда от това…  

Няма коментари:

Публикуване на коментар