28.01.2014 г.

Музикална драма взе Гран При на кинофестът за независимо кино „Сънданс”

Драматичната лента Whiplash на Деймиън Чазъл взе голямата награда на фестивала за независимо американско кино "Сънданс". Филмът спечели признанието на журито и наградата на публиката. Творбата, разказваща за млад джаз барабанист, доведен до крайности от своя амбициозен и тираничен учител, е с участието на Майлс Телър и Джей Кей Саймънс.
Наградата за документален филм отиде при Rich Hill, разказващ за отсъстващите възможности пред децата в бедния американски провинциален град. А наградата на зрителите в същата категория получи лентата Alive Inside: A Story of Music and Memory, в която става дума за болни от Алцхаймер пациенти, които се лекуват с музикална терапия.
Imperial Dreams или историята за 21-годишен "разкаял се" гангстер, който се завръща у дома, бе отличен с приза Next, който отбелязва бъдещи заслуги в областта на независимото кино.
Чуждестранните филми, удостоени с отличия, бяха драмата за взаимоотношенията между баща и син To Kill a Man, която взе наградата на журито, а призът на публиката отиде при Difret - документална драма за млад адвокат, който помага на жени и деца, живеещи в деспотичен политически режим, и The Green Prince - документална лента за палестинец, който става шпионин на Израел.
България участва за пръв път на фестивала "Сънданс" с игралния филм "Виктория". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар