29.01.2014 г.

„Кукувицата”- написания под прикритие от Роулинг роман, вече и в български превод

След като реши да напише новия си роман под псевдоним - Робърт Галбрейт, а не като Дж. К. Роулинг - прочута с поредицата за Хари Потър, писателката се разгневи, тъй като "малката й тайна" бе разкрита.
Дали това не бе просто рекламен трик, знаят само замесените, но важни са и резултатите, според които романът се превърна в бестселър. Ето, че от 3 февруари "Зовът на кукувицата" идва и у нас.
Трилърът приковава вниманието с разкритията около шокиращата смърт на Лула Ландри - магнетична млада жена със слава на супермодел. Всички подозират, че е извършила самоубийство, единствено брат й се усъмнява в тази версия и се обръща за помощ към загадъчния детектив Корморан Страйк – беден ветеран от войната в Афганистан, белязан от физически и душевни травми. Разнищвайки обстоятелствата, които съпровождат смъртта на момичето, той и Робин, неговата амбициозна асистентка, попадат в един болезнено интригуващ и порочен свят, криещ очертанията на нови опасности.
Страстен почитател на интелигентните детективски истории, Дж. К. Роулинг избира да представи дебютния си криминален роман под псевдонима Робърт Галбрейт, за да избегне истерията, която неизменно съпътства името й, но и за да си гарантира непреднамерени оценки. Резултатът е възхвалявана и от критиката, и от публиката творба, чието действие се развива в Лондон.
Роулинг изковава своето „алтер его“, като съчетава малкото име на политическия си фаворит Робърт Ф. Кенеди и фамилията на героиня от фантазиите на своето детство: Ела Галбрейт. „Зовът на кукувицата“ е задъхан, увлекателен, изкусно конструиран съвременен трилър, с който британската писателка демонстрира неизтощимия си талант да вае паметни персонажи и да провокира читателите, засягайки наболели теми и явления, подкопаващи устоите на обществото. Роулинг вече обяви, че е завършена втората книга от поредицата, а светът тръпне в очакване Робърт Галбрейт отново да го съблазни.
У нас романът е в превод на Надя Баева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар