8.01.2014 г.

ГМО продуктите завладяха пазара

През последните години ГМО продуктите превзеха световния пазар.
Оказва се, че те до такава степен са навлезли в нашето всекидневие, че да ги избегнем е мисия невъзможна.
Царевицата, соята и памукът са сред най-големите ГМО завоеватели на модерния начин на живот, а продуктите, в които можем да ги открием, са хиляди - от храната, до кърпата в банята, сапуна, боята за коса, дамаската на колата. Те буквално са навсякъде, пише "Новинар".
Ето и трите най-големи ГМО натрапници, които са променили завинаги начина ни на живот:
Млякото, прахът за пране и газираните напитки имат една обща съставка и това е ГМО царевицата.
Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че ние живеем в света на царевичния сироп, който се използва почти навсякъде – даже и в пакета йодирана сол, която купуваме от магазина. Много често тя съдържа декстроза – вещество, произведено на основата на царевица.
Нишестето от жълтите зърна на растението пък е сред най-масово използваните субстрати за направата на козметика. Заради абсорбиращите си свойства то е предпочитано при дезодорантите, бебешките пудри, във фармацията, в хранително-вкусовата промишленост. С нишесте от царевица можете да си залепите и обувките, защото то се използва в производството и на индустриални лепила.
За мнозина ще прозвучи почти невъзможно, но е факт, че и голямата част от световното производство на витамин С се базира на царевично нишесте. Това се определя изключително от факта, че най-евтината технология за производство на витамин С е именно с царевица като изходна суровина. Зърненото растение влиза и в производството на платове и суровини за текстилната промишленост – тоест дори в килима ви у дома най-вероятно има под някаква форма ГМО царевица.

Соя

Доскоро много от нас си мислеха, че соята се използва само за направата на вегетариански кюфтета. Това обаче се оказва далеч от истината, защото генномодифицираният продукт е почти навсякъде – от мастилото, с което пишем, до пастата за зъби, крема за лице, хляба, азиатските деликатеси, сапуна в банята и даже боята за коса. Соята се използва масово и като храна за животни. Това има ужасяващи последствия за ДНК-то на животните, които все по-често страдат от смъртоносни мутации.
Страните, забранили ГМО продуктите за употреба от хора, продължават да внасят ГМО соя – най-вече като храна за добитък. В Европейския съюз вносът на ГМО соя е 40 милиона тона годишно. Стряскащата цифра означава само едно – месото и млякото, което консумираме, се произвежда от болни животни, които с всяка следваща година заприличват на мутанти, защото гените им се променят.

Памук


Оказва се, че след като килимите са направени от царевица, а сапунът от соя, дрехите, които носим, са направени от ГМО организми. Статистиката сочи, че 93 процента от памука, произведен в САЩ през 2010 г., е бил ГМО. Даже и да си купите най-скъпата дреха от естествен памук, възможността той да е генномодифициран е над 75 процента. Но проблемът с памука не се ограничава до платове и други подобни тъкани за дрехи. Същата суровина се влага масово и в производството на различни хигиенни продукти: дамски тампони и превръзки, носни кърпички, тампони за грим, различни бебешки продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар