30.01.2014 г.

Филм за „Бъндараците” показват в Дома на киното

Историята на легендарните "Бъндараци" ще бъде показана на лента в петък в столичния
Дом на киното от 19 часа.
"Макар и 20 години по-късно съм щастлив, че подобен филм ще види бял свят. "Лорд Бънди от София" е посветен на брат ми Димитър Милев, Големия Бъндарак, но и на зараждането на рокендрола у нас. През 1940 г. се родиха двама рокаджии. Единият стана световно име - Джон Ленън, а Големия Бъндарак така и си остана световнонеизвестен.
Но докато Ленън го убиха, брат ми се самоуби с алкохол и цигари", разказва Малкия Бъндарак, Иван Милев.
"Бъндараците" са първата българска рок група и в началото са в състав Кирил Маричков, Петър Цанков и двамата Милеви.
"Ще гледам филма донякъде с умиление, донякъде - с тъга. Тогава бяхме много млади и се борехме освен с всичко, но и със системата. Пак тогава, през 60-те, много се шегувахме с едно парче на великите "Холис", в което се пееше: смени си задника с главата и ще ти стане по-лесно", разказва Бънди.
"За името на групата обсъждахме "Онгондури", "Колобри" и накрая си сложихме "Таралежи".
На един концерт обаче човек от публиката извика: "Ей го Бъндарака!". Така казваха на брат ми - Бъндарак. На 10 години беше заболял от много рядка болест и не можеше да ходи, та го извеждахме навън с инвалидна количка.
По същото време в Англия някакъв лорд Бънди давал помощи за България и архитектът на кооперацията, в която живеехме, се шегуваше - "Лорд Бънди го изнасят на разходка".
Оттам дойде и "Бъндараците". "Бог да го прости Димитър Милев. Той беше най-голям от всички нас и ми каза:
"Киро, ти си най-дълъг и ще свириш на бас". Защото басът бил най-голямата китара", спомня си и Кирил Маричков.
Бъндараците" започват да свирят през май 1963 г.
"Бяхме ако не първите, то поне сред тях. Събрахме се аз, брат ми, Кирил Маричков и барабанистът Паното - той обаче не остана. Нямахме уредби и чак след като дойде басът на Кирчо, започна да става сериозно. Преди това свирехме през радиоапарати.
Големият Бъндарак завърши две висши - Лесотехническия университет и Художествената академия. Аз покрай него съм запетайка. Той нямаше инстинкт за самосъхранение и с милицията сме имали много проблеми и разправии. Нашите починаха рано, трябваше заедно да живеем и да се борим", спомня си Малкия Бъндарак.
Докато все още нямал китара, Кирил Маричков тропал по консервена кутия.
"Вече към 1964-1965 г. вълната от рокендрол стана неудържима. Където и да отидехме, ставаше лудница. Започнаха да ни викат и на публични места като в Сатиричния театър. Излязохме като рок група на сцената. Обикаляли сме цяла България на турне с трупата. И това се дължеше на доброто отношение на големите актьори. Калоянчев, Парцалев и Стояна ни спасиха. Те ни защитаваха от посредствени и зли чиновници. Но не съжаляваха, защото публиката пощуряваше. Всичко минаваше през комисии, чиито шефове бяха разни недоказани музиканти и по-точно - музиканти с пагони.
Даже и сега, когато гледам старите кадри от концертите в Художествената академия и виждам как по-голямата част от публиката са ченгета, а не студенти, ми става и смешно, но и много тъжно", разказа още Вачо.
Малко по-късно Кирил Маричков и Петър Цанков се отделят от "Бъндараците" и създават "Щурците".
Но не и преди да си покажат рогата - дотолкова се прочуват, че ги канят за изпълнения и в английското, и в американското посолства в София.
Дори се стига дотам, че жената на английския дипломат номер 1 тогава ги кара по домовете им с личната си кола.
"Автомобилът беше "Триумф Хералд", а часът - 2,30-3 сутринта", спомня си Вачо.
Музиката във филма се прави от сборната формация The Beat Club - Иван Милев - духовен водач и основател, Петър Георгиев-Пешето - китара - и до днес свири с Кирил Маричков и много други легенди на рока, Павел Васев - китарист на "Монолит",
Тодор Мирчев - бас, по принцип художник реставратор, Петър Караспасов--Карата - барабани, Антон Серкеджиев - вокал и адвокат. Във всяко изпълнение на бандата участват гости - Васко Кръпката, Камен Кацата, Тони Чембъра и много други.
"След като утре мине премиерата, ще пуснем филма и в кино "Влайкова", където ще направим гигантски концерт, кани се Малкия Бъндарак. Все пак това е истинската история на рока в България, и то точно в ония мрачни комунистически години. "Нека младите видят какво сме преживели", завърши той.
Режисьор на продукцията е Иван Трайков, сценарист е Константин Петров, оператор е Емил Пенев, а автор на музиката - The beet club. Във филма участват Малкия Бъндарак, Кирил Маричков и Петър Цанков, Любомир Канов, Константин Марков, Йордан Ганчев-Дани Баницата и много други.
Проектът спечели субсидия от столичното кметство и Канал 1 на БНТ. След прожекцията ще има концерт на The beat club с участието на Бънди, Павел Васев, Пешето и много други съвременни рок легенди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар