6.01.2014 г.

ТЕЦ "Марица-изток 2" тегли нов заем

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", най-голямата въглищна централа в България, ще изтегли
заем от 50 млн. лв., за да финансира модернизирането на част от съоръженията си.
Целта е да се изпълнят екологични изисквания на Европейския съюз за емисиите на азотни оксиди. На 17 декември централата е обявила поръчка за избор на кредитираща банка, като крайният срок за кандидатстване е 20 януари, показва информация на сайта на Агенцията по обществени поръчки.
Миналия март държавната централата търсеше да заеме 20 млн. лв., но за оборотни средства, а не с инвестиционна цел. Причината е по-високите отчисления за дивиденти към държавата и спадналото по това време производство на енергия. Поръчката беше спечелена от Корпоративна търговска банка.

Европейските норми

От началото на 2016 г. влизат в сила ограничения за емисиите на азотни оксиди съгласно евродирективата за емисиите от промишлеността. Ограниченията покриват инсталации на различни горива, включително и лигнитни въглища, които се използват в "Марица-изток 2". Досега основна грижа на централата беше да се снабди със сероочистващи инсталации, които също са задължителни според европейското законодателство. Най-новите сероочистки – тези на 5 и 6 блок, са с ефективност от 94%. Те бяха пуснати в края на 2012 г., а централата получи Акт 16 за тях през април 2013 г.
Заемът от 50 млн. лв. ще се използва за повишаване на степента на сероочистване на блокове 1, 2, 3, 4, 7 и 8 и рехабилитация на котлите във всички осем блока, за да се изпълнят изискванията за азотните окиси на евродирективата, обясниха от държавната централа в отговор на запитване на за "Капитал Daily". Инсталациите на лигнити въглища с над 300 мегавата мощност не трябва да надвишават 200 милиграма на куб. метър.
Според обявата ръководството на "Марица-изток 2" планира да погаси заема на 24-месечни вноски до декември 2016 г. Основно обезпечение по кредита ще са приходите от продажба на електроенергия на Националната електрическа компания (НЕК), става ясно от обявлението.

Изисквания към банките

Държавната централа изисква от кандидатите гаранция от 30 хил. лв. за участие в подбора на кредитираща институция. Освен това през последните три години кандидатстващите банки трябва да са отпуснали поне един кредит за не по-малко от 50 млн. лв. в процедура със същия предмет (отпускане на инвестиционен кредит).
Документи за кандидатстване могат да се получат от централата до 10 януари, а банките трябва да кандидатстват най-късно до 20 януари. Офертите ще бъдат отворени на следващия ден. Победителят ще трябва да внесе 100 хил. лв. гаранция за изпълнение на договора, която ще бъде освободена след приключването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар