29.01.2014 г.

От днес набирането на стационарните телефони само с код

От днес влиза в сила задължителното набиране на 0 и код на населеното място преди номера
за градските разговори от фиксиран телефон.
Ако досега потребителите са провеждали разговорите със съгражданите си само с набирането на номера - например „4567", то сега те ще трябва да добавят 0 + код на съответното населено място + „4567", както се процедира при междуградски разговор. Независимо от промяната в начина на набиране, тези разговори ще продължат да се таксуват като градски, обясниха от БТК.
От 1 април 2014 г. населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, пък ще бъдат обединени в един регион с общ код. Промени в телефонните номера на потребителите обаче няма да има. Единствено към телефонния номер ще се добавят една или две цифри от стария код. Например настоящият телефонен код на град Елин Пелин е 725.
След влизане в сила на промяната кодът ще стане 072, а за да проведем градски разговор, ще трябва да наберем 072 (код) + 5 (нова цифра, която се добавя към номера) + стария телефонен номер, обясняват от БТК. От компанията посочват, че след 1 април тази година междуградските разговори във всички населени места обединени от общ географски код, ще са на цената на градски разговор.
Причина за всичко това е необходимостта от окрупняване на броя географски кодове. Сега те са 2085, а след промените броят им ще намалее до около 100.

Няма коментари:

Публикуване на коментар