23.01.2014 г.

„Ремотекс” се разминава с одържавяването

Държавата не може да се споразумее със собствениците на дружеството "Ремотекс" за цената на предприятието. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "За "Ремотекс", за съжаление, не можем да се споразумеем със собствениците. Сумата, която предлагат, е прекалено висока. Трябва да влезе компетентен оценител, за да оцени релано състоянието, защото има големи разминавания", каза министърът
Главна инспекция по труда, досега е наложила санкции за над 120 000 лв. на "Ремотекс Раднево" заради периодично неизплащане на заплати, но въпреки това бавенето им продължава вече цяла година. Само от началото на т.г. трудовите инспектори са издали две наказателни постановления за 40 000 лв., съобщиха в началото на седмицата, в своя декларация работниците и служителите в предприятието, които са над 540 души. В нея се отбелязва, че за проблемите с неизплатените заплати е сезирана и прокуратурата.
"Но въпреки предприетите мерки се оказва, че държавата, въпреки всичките си институции, е безсилна пред един некоректен работодател", коментират работниците. Според Наказателния кодекс търговец или управител на търговско дружество, който изпадне в неплатежоспособност и в срок от 30 дни от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лв. Неизплащането на заплати се приема за изпадане в неплатежоспособност и това е основанието най-големите длъжници към работниците да бъдат давани на прокурори, но засега информация за резултатите от делата няма.
Сибин Спахиев отказва офертата на държавата да купи контролния пакет акции в предприятието срещу 9 млн. лв., за колкото той го е взел през 2002 г., и да поеме дълговете му от над 25 млн. лв. Искал 10 пъти повече.
Действията на държавата, която иначе има много лостове за натиск, когато става въпрос за дребни фирми бездейства. Това не е чудно, имайки предвид връзките на г-н Спахиев с една от партиите от управляващата коалиция.
Същевременно сагата „Ремотекс” е показателна и с друга – липса на стабилни синдикати и работническа солидарност. След девет месеца мълчание хората, подгонени от кредитори и изпаднали в мизерия започнаха протести. Те бяха умело овладени в края на 2013-а, когато част от ремотчиците получиха…социални помощи. Така за пореден път бе разбито тяхното единство. Въпреки че имаше предложение да не се приемат парите. По същия начин действаше и Спахиев. Когато плащанията спряха и банковите сметки бяха блокирани, част от работниците получаваха пари на ръка, други не. Затова и нямаше протести! А синдикалистите обичайно мълчаха, защото, както обикновено нямат кураж да изискват нищо от ръководството на частни фирми… Виж в държавните са много смели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар