21.01.2014 г.

Грипна епидемия обявиха в Бургас и в столицата

Броят на болните от грип се увеличава в цялата страна, но няколко области са с повишена заболеваемост. От вчера официално грипна епидемия е обявена в Бургас и училищата са разпуснати до 22 януари. Късно следобед обяви епидемия и Софийска област, която пусна децата във ваканция до понеделник включително. Високи нива са отчетени в Монтана - 276 на 10 000 души, в Ямбол болните са 249 на 10 000. В предепидемичен грипен период е и Великотърновска област. Там обаче заболеваемостта е 97 на 10 000, което е доста под средните нива за страната - 167 болни на 10 000. В София данните са за 189 болни на 10 000. Кюстендил пък отчете намаляване на броя на заболелите - за седмицата от 13 до 19 януари те са били малко над 73 на 10 000 души население при 110 за предходната седмица.
За обявяването на национална епидемия няма строго фиксирани нива.
Освен делът на болните от грип - над 200 на 100 000, значение имат и други фактори като отсъствия от училище, опашки пред кабинетите на личните лекари, търсенето на определени медикаменти и броя на повикванията в Спешните центрове.
За разлика от предишни години сега грипът поваля предимно децата и младежите до 30-годишна възраст, докато при хората над 55 години не протича тежко. В четвъртък дете на година и половина почина в Добрич от предполагаеми усложнения след прекаран грип. Детето е постъпило същия ден в болницата в много тежко състояние - с вирусна пневмония, засегнала и двата дроба, със сърдечна и дихателна недостатъчност. Според аутопсията причината за смъртта му е сепсис, довел до оток на мозъка. Предполага се, че първоначална причина за усложненията е остра вирусна инфекция с щам от рода на грипа, каза директорът на болницата д-р Красимир Николов.
Тази година преобладаващата част от болните са поразени от щама "Калифорния", по-известен като свински грип. Той е характерен с ранна суха, упорита и дразнеща кашлица, която продължава дълго време.
Според нормативната уредба учебният процес се прекъсва, ако повече от 30% от учениците отсъстват поради заболяване, уточниха от МОН. При епидемия се спират плановите операции в лечебните заведения, преустановяват се свижданията и консултациите на здрави бременни жени, както и на всички профилактични прегледи и имунизации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар