2.01.2014 г.

1 лев такса при джипито ще плащат пенсионерите

Потребителската такса за пенсионерите при личните лекари и специалистите от извънболничната помощ през годината става 1 лев, след като на последното си заседание в края на 2013 г. кабинетът прие постановлението за определянето й. За останалите пациенти тя се запазва 2.90 лв. въпреки ръста на минималната заплата, тъй като по време на управлението на ГЕРБ беше отвързана от нея.
Разликата между пенсионерската такса и редовната ще се поема от бюджета чрез трансфер от министерството към здравната каса. Подобен ред имаше и през 2010 г., но поради забавени преводи от здравното ведомство НЗОК се издължи на лекарите и зъболекарите чак през ноември за първите 9 месеца на годината. Натрупаната за разплащане сума тогава беше 9.4 млн. лв. През т.г. за цялата година са предвидени едва 8 млн. лв. за доплащането. При това сега правото на облекчение е сериозно разширено, тъй като то ще важи за всички пенсионери, дори използвалите опциите за ранно пенсиониране, а не само за навършилите общоприетата пенсионна възраст - 63 г. и 8 месеца за мъжете и 60 г. и 8 месеца за жените.
Таксата за ден престой в болница се запазва на 5.80 лв. - двукратния размер на потребителската при джипито. При нея облекчения за пенсионерите няма. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар