30.01.2014 г.

Нови безработни, 15 000 чакат забавени заплати в Стара Загора

Три уведомления за масови съкращения има подадени в Бюрото по труда в Стара Загора. „Над 600 души ще бъдат уволнени в различен срок", обясни директорът на Бюрото Жулиета Върлякова.
В това число не се включват работниците от „Ремотекс", тъй като предприятието е на територията на град Раднево, уточниха от Бюрото по труда.
Фирмите подали подобно уведомление в Стара Загора са от шивашкия отрасъл, обществените услуги и здравеопазването. Едната от тези фирми е подавала подобно уведомление и миналата година, при това на два пъти, но до съкращение не се е стигнало.
„Това е една превантивна мярка - да се обявят максимален брой хора, които могат да бъдат освободени. Ще разговаряме с ръководствата, с представители на работниците и служителите, както и с всички, които са получили такива уведомления.
Създаваме и контакти с други фирми, които предлагат работни места в тези сектори", обясни още директорът на Бюрото по труда
Над 15 000 работници са със забавени и невзети трудови възнаграждения през миналата година в Стара Загора, отчетоха от Областната дирекция „Инспекция по труда". Общата дължима сума е 5 669 259 лева, а длъжници са 74 предприятия в региона.
„Повечето работодатели успяват или в момента, в който им издаваме наказателните постановления, или когато ги обжалват в съда, да платят забавените възнаграждения.
Нужно е обаче да се направят промени, за да се стигне до законодателно решаване на проблема. Особено при тежките и драстични случаи.
Те обаче са предмет както на политическо решение, така и на правно такова, тъй като се засягат различни аспекти на правото", обясни Йордан Йорданов, началник отдел „Административно, информационно и правно осигуряване" към инспекцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар