9.01.2014 г.

„Гравитация” е фаворит сред номинираните за БАФТА

Космическият трилър "Гравитация" (Gravity) с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни получи 11 номинации за наградите БАФТА - британския еквивалент на престижните награди  "Оскар", съобщиха Ройтерс, Асошиейтед прес и Би Би Си.
Сред номинациите за лентата са за най-добър филм, най-добра актриса (Бълок), най-добър режисьор (Алфонсо Куарон), звук и визуални ефекти.
В наградния сезон, определян като един от най-конкурентните от години, два други филма, сочени за фаворити за "Оскар", получиха по десет номинации за БАФТА - "12 години в робство" (12 Years a Slave) и "Американска схема" (American Hustle).
Трите продукции са номинирани в категорията за най-добър филм заедно с трилъра за сомалийските пирати "Капитан Филипс" (Captain Phillips) и драмата "Филомена" (Philomena).
Освен за най-добър филм, "Гравитация" и "Филомена" са с номинации и в категорията за най-добър британски филм заедно с "Мандела: Дългият път към свободата" (Mandela: Long Walk to Freedom), "С пълна газ" (Rush), "Спасяването на Мистър Банкс" (Saving Mr. Banks) и "Себелюбивият великан" (The Selfish Giant).
С номинации за най-добър актьор са Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство", Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дърн за "Небраска" (Nebraska), Леонардо ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт" (The Wolf of Wall Street) и Том Ханкс за "Капитан Филипс".
Номинираната за ролята си в "Гравитация" Сандра Бълок ще се съревновава за приза за най-добра актриса с Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин" (Blue Jasmine), Ема Томпсън за "Спасяването на Мистър Банкс" и Джуди Денч за "Филомена".
В категорията за най-добър режисьор освен Алфонсо Куарон за "Гравитация" са номинирани още Стив Маккуин за "12 години в робство", Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Пол Грийнграс за "Капитан Филипс" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".
С номинация за най-добър актьор в поддържаща роля са Бархад Абди за "Капитан Филипс", Брадли Купър за "Американска схема", Даниел Брюл за "С пълна газ", Мат Деймън за "Зад свещника" и Майкъл Фасбендер за "12 години в робство".
В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Дженифър Лорънс за "Американска схема", Джулия Робъртс за "У дома през август", Лупита Нионго за "12 години в робство", Опра Уинфри за "Иконом на седем президента" и Сали Хокинс за "Син жасмин".
С номинации за най-добър оригинален сценарий са филмите "Американска схема", "Син жасмин", "Гравитация", "Истинският Люин Дейвис" и "Небраска".
Отличието за най-добра анимация ще си оспорват "Аз, проклетникът 2" (Despicable Me 2), "Замръзналото кралство" (Frozen) и "Университет за таласъми" (Monsters University).
Би Би Си откроява няколко интересни подробности около номинациите за наградите БАФТА.
Лентата "Американска схема" е с номинации и в четирите актьорски категории.
Джуди Денч получава рекордната 15-а номинация за БАФТА, изпреварвайки с една Мерил Стрийп. Стрийп е пропусната в тазгодишната категория за най-добра актриса за ролята й в "У дома през август", въпреки че е сочена сред претендентките за "Оскар" с изпълнението си.
Робърт Редфорд за "Всичко е загубено" (All Is Lost) и спряганият за фаворит за "Оскар" Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас" (Dallas Buyers Club) също са пренебрегнати във водещата актьорска категория.
Извън претендентите за БАФТА за най-добър актьор остава и британецът Идрис Елба с изпълнението си в "Мандела: Дългият път към свободата".
Номинациите бяха оповестени от британските звезди Люк Еванс и Хелън Маккрори.
Предварително бяха обявени претендентите за приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката.
Наградата, спонсорирана от "Ориндж телеком", се присъжда на обещаващи млади таланти. Номинираните тази година са Лупита Нионго, Леа Сейду, Дейн Дехаан, Джордж Маккей и Уил Поултър.
Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.
Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 16 февруари на церемония в Кралската опера в Лондон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар