23.01.2014 г.

Самоуки майстори могат да получат тапии от Търговската палата

Самоуки майстори, шлифовали своя занаят извън професионалните училища, школи и курсове, ще могат да получат тапия. Проектът на Старозагорската търговско-промишлена палата се нарича „Нова възможност за моето бъдеще" и включва начално консултиране за валидиране на професионалната квалификация. Услугата ще е достъпна за всички граждани над 16 години, които нямат официален документ за своите професионални знания и умения и биха желали да ги валидизират, поясняват инициаторите. Те можело да се придобили своята квалификация при продължителен трудов стаж, в имиграция, в ежедневните дейности в семейството или свободно време и др.
След консултиране желаещите щели да бъдат насочени към подходящо училище, което да направи легитимни техните познания и майсторлък и да им издаде тапия за професионална квалификация. Документът щял да се издава само при условие, че кандидатите покриват или биха желали да покрият държавните образователни изисквания за конкретната професия.
Заявител на услугата можел да бъде и работодател, който желае да бъдат валидирани определени знания, умения и компетентности на негови служители и работници.
Управляващ орган на проекта „Нова възможност за моето бъдеще" е просветното министерство, а негови партньори са и други държавни институции, работодателски организации, синдикати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар