26.04.2012 г.

Последната "българска линейка" пътува за Кан


Българският филм "Последната линейка на София" е първият документален филм, номиниран официално на международния филмов фестивал в Кан 2012.
Лентата на режисьора Илиян Метев и продуцентът Димитър Гочев е в списъка с официалната селекция на престижната Седмица на критиката на тазгодишния кинофестивал.
"Последната линейка на София" е ко-продукция между България, Германия и Хърватия и е заснет с подкрепата на ИА НФЦ (Национален филмов център).
Филмът ще направи световната си премиера по време на фестивала във френския град, а в страната ни лентата ще бъде разпространена за широката аудитория до края на годината.
Реални действащи лица във филма са д-р Краси Йорданов, мед. сестра Мила Михайлова, Пламен Славков - шофьор на линейката, които също получиха официални покани за премиерата на филма в Кан.
Любопитни подробности от филма са това, че в него зрителите ще видят реални престрелки, раждане и много екшън без сценарий.
В лентата се разказва за приключенията на един доктор, една медицинска сестра и един шофьор на софийска линейка от Бърза помощ.
Борейки се срещу една лавина от абсурди на една разпадаща се държавна медицинска система и едва изкарвайки достатъчно пари да осигурят собственото си оцеляване, тези тримата просто се борят да спасят човешки живот.
На фона на социалните и политическите заболявания ще бъдем водени през тази история чрез човешките качества на нашите герои, техните благородни постъпки и тяхното чувство за хумор.
В град, в който минимален и крайно недостатъчен брой линейки се борят да обслужат едно с всеки ден разрастващо се население, нашият герой е 47-годишният Краси - той никога не спи, вечно запалената цигара не слиза от устата му, смяната, в която спасява човешки животи продължава 48 часа.
Краси е доктор на една от последните линейки в София, и днешният му ден не започва никак добре. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар