4.04.2012 г.

До 7 май студенти кандидатстват за евростипендии


Студентите редовно обучение вече могат да подават документи за евростипендии и награди за летния семестър на 2011/2012 г., съобщи просветното министерство. Кандидатстването, което стартира вчера, е на два етапа - по електронен път до 7 май и на хартиен носител в учебните отдели на вузовете до 11 май. До 14.30 вчера онлайн бяха подадени 3181 формуляра.
Проектът за евростипендии и награди се финансира с над 46 млн. лв. от Европейския социален фонд и се изпълнява в продължение на няколко учебни години. При тази кампания студентите ще се борят за над 16 000 стипендии и 7500 награди. Право да кандидатстват имат записани редовно обучение от всички висши училища. Желаещите трябва да са взели всички изпити и да имат успех поне 4.00. Стипендиите са разчетени за до 8% от студентите. Те са в размер на 120 лв. месечно и се изплащат 5 месеца, тоест общата сума на семестър е 600 лв.
Награди могат да получат до 10 на сто от студентите. Размерът им е 200 лв. и се отпуска еднократно за семестъра. Идеята е наградите да се присъждат на студенти, които не само имат добри академични резултати, но и участват в различни конференции, семинари, проекти, имат публикации и т.н. За награди могат да кандидатстват студенти от областите природни и технически науки, биотехнологии, храни и здраве, ИКТ, възобновяеми източници на енергия, материалознание и нанотехнологии, екология, културно-историческо наследство, както и педагогически, хуманитарни, социални и стопански науки, изкуства.

ПРОЦЕДУРА

Студентите, които отговарят на условията, трябва да се регистрират на сайта на проекта http://eurostipendii.mon.bg и попълват индивидуален формуляр. След това формулярът се разпечатва и подписва от студента и се подава във висшето училище, в което учи. Странната комбинация от електронно кандидатстване и бумащина се налага, за да се завери, че посоченият успех отговаря на истината. Това не може да стане по електронен път заради липсата на унифицирана база данни на висшите училища. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар