25.04.2012 г.

Професор Вагалински разказва за гладиаторите в Августа Траяна


 "Кръв и зрелища" или "Августа Траяна и гладиаторските борби в Римска Тракия" са темите, които ще бъдат представени на традиционните срещи в четвъртък в Регионалния исторически музей в Стара Загора.
На 26 април от 17:30 часа гост-лектор ще бъде доц. д-р Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН, София.
Погребален ритуал или зрелищни игри са били гладиаторските борби? Има ли доказателства за гладиаторски представления в нашите земи? Отговори на тези и други въпроси ще даде най-добрият изследвач по темата, автор на монографията „Кръв и зрелища. Спортни и гладиаторски игри в Елинистическа и Римска Тракия ". Той не се бои да оспорва вече наложени научни хипотези.
Доц. д-р Людмил Вагалински е магистър по история със специализации по археология и реторика в Софийски университет "Св. Климент Охридски", докторант в секция Антична археология на НАИМ, със специализации в Мюнхен и Берлин. Научните му интереси обхващат Източна и Централна Европа през І в. пр.н.е. до начало на VІІ в. от н.е. с акценти: Тракия в навечерието на завладяването u от Римската държава, Долнодунавският лимес и Велико преселение на народите ІV-VІ в. Входът е свободен.
На 18 септември, миналата година, в преблестящият град на траянците, както преди повече от 1800 години са наричали Августа Траяна, посрещнаха „император Септимий Север”.
Възстановката на събитието се състоя на Античния форум в Стара Загора като част от четвъртото издание на младежкия фестивал „Различният поглед“.
Няколко стотин човека наблюдава пазар на роби, които бяха купувани от граждани и търговци. Водени от първожреца на Августа Траяна весталки изпълниха ритуал, предхождащ посрещането на императора.
Съпровождан от своята кохорта, заедно с императрицата пристигна император Септимий Север. Неотлъчно до него вървеше пажът, който държеше в ръцете си фастии (голям дървен сноп с привързана брадвичка към него), символизиращи императорската власт. Прозвуча легионерска клетва за вярност към императора. Последваха гладиаторски битки, а най-накрая – наздравици за всички присъстващи с по чаша червено вино.
В събитието се включиха над 200 доброволци, изпълняващи ролите на гладиатори, търговци, легионери (от Четвърти скитски легион – гр. Добрич), елитни бойци (от Сдружението „Чигот“ от Варна и „Сила“ от Пловдив за исторически възстановки (на старобългарски чигот означава мечоносец) и др.
Сред римските граждани бяха и двамата сценаристи, режисьори и организатори на шоуто от Регионалния исторически музей – археологът Георги Илиев и историкът Живко Семитев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар