18.04.2012 г.

ЕК ще настоява за повишение на минималните заплати в ЕС


ЕК настоява да бъде увеличено минималното месечно възнаграждение в държавите членки на ЕС, където то е твърде ниско, съобщи електронното издание "ЮрАктив". Официално предложението ще бъде представено днес от еврокомисаря по социалните въпроси Ласло Андор. Над 8% от европейците преживяват със заплати, които са под линията на бедността, показват данните на ЕК.
В повечето европейски държави минималната работна заплата съществува като стандарт, но размерът й варира в големи граници. Най-ниската минимална работна заплата от страните членки на ЕС се плаща в България - 138 евро, следвана от Румъния - 162 евро, и Литва - 232 евро, сочат последните данни на Евростат, публикувани преди месец и половина. Най-високите минимални месечни възнаграждения в ЕС взимат в Люксембург - 1801 евро, и в Ирландия - 1462 евро.
Брюксел настоява страните членки, в които заплащането на труда се възприема като твърде ниско, да предприемат увеличение на възнагражденията, за да могат работниците да запазят своя стандарт на живот. Минималните работни заплати в страните от ЕС трябва да са такива, че да се запази конкурентоспособността на икономиките, настоява ЕК.
Комисията предвижда промени и по отношение на облагането на доходите с данъци. Целта е да се намалят разходите по заплащане на труда, което пък ще подпомогне разкриването на нови работни места. Вместо от доходите на работещите, по-голямата част от данъците може да идва, ако се облага повече потреблението или имотите. Освен това ЕК обмисля възможността за субсидии за бизнесите, които наемат работна ръка в кризата. ЕК е принудена да действа решително по тези въпроси, защото средната безработица в Европа е около 10%, а в държави като Гърция и Испания надхвърля 20%.
Брюксел поиска от страните, в които не съществува минимална работна заплата, да я въведат. Според ЕК определянето на равнище на минимално заплащане предотвратява риска от рязко падане на цената на труда. В Германия, Италия, Австрия и скандинавските страни няма минимална работна заплата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар