5.04.2012 г.

Плашат гърците с БГ-заплати


Въпреки кризата комшиите вземат великденски

Докато премиерът ни се хвали, че сме финансово стабилни и всичко е наред, заплатите ни продължават да са най-ниските в ЕС. Бойко Борисов обаче многократно е заявявал, че ако не свиваме разходите, ще станем като Гърция. В южната ни съседка, въпреки кризата средната заплата и н.пенсия са истинска мечта за българите, въпреки намаляването им поради проблемите с дълга. Нещо повече, стана ясно, че гърците ще вземат великденски – пенсии и премии. Съседите пък ги плашат с България. И то…доста аргументирано!
Гърция реагира за пореден път на плановете за така наречените "БГ-заплати".
Според министъра на финансите Филипос Сахинидис намаляването на заплащането, наложено на гърците от две години като мярка за справяне с дълговата криза, "не разрешава проблема за конкурентоспособността".
"Целта  да достигнем до заплатите в България, няма да реши нищо, тъй като ако въпросът бе толкова прост, то България щеше да е решила проблемите си", каза министърът в интервю за частната телевизия "Мега" и акцентира върху това, че заплатите у нас са сред най-ниските в Европейския съюз. В Гърция заплатите и пенсиите бяха намалени с между 25 до 40% през последните години като част от драконовските мерки за икономии, изисквани от кредиторите на Гърция, ЕС и МВФ в замяна на спасителния заем.
Сахинидис припомни, че България е изправена пред голяма безработица и че среща трудности да привлече инвеститори, въпреки ниските си заплати. "Друг пример е Испания, където минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция. Това обаче не е помогнало да се реши проблема с безработицата в Испания. Така че теорията, според която решение на проблема за конкуретоспособността е основно намаляването на заплатите, не отговаря на реалността", подчерта министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар